A-
A+

M-mål: Halvera långtidsarbetslösheten

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill slopa regeringens satsning på extratjänster och satsa på nystartsjobb i stället.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill slopa regeringens satsning på extratjänster och satsa på nystartsjobb i stället.
PolitikTT

Moderaterna satsar på jobb och trygghet i sin ekonomiska vårmotion.

Målet är att halvera antalet långtidsarbetslösa på tre år. Det ska ske främst genom en jobbpremie, men låg invandring och bättre integration krävs också.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi lägger två tydliga fokus i vår motion: halvera långtidsarbetslösheten och öka tryggheten i Sverige, sade M-ledaren Ulf Kristersson på en pressträff tillsammans med Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson.

M:s "jobbpaketet" kostar omkring tio miljarder kronor. Partiet ser med oro på att antalet långtidsarbetslösa i mars var 182 000 personer. Det är den högsta nivån som uppmätts och en ökning på nära 20 procent på ett år.

Arbetsförmedlingen har varnat för att antalet kan gå över 200 000.

Vår poäng är att det går att göra skillnad. Det är ingen naturlag att Sverige ska ha hög långtidsarbetslöshet, säger Svantesson.

Hög invandring

Hon och Kristersson pekar ut bristande integration och hög invandring som skäl till att andelen utrikes födda nu uppgår till två tredjedelar av antalet långtidsarbetslösa. Det kan enligt Moderaterna jämföras med en tredjedel efter finanskrisen för tio år sedan.

Detta är alltså också ett integrationsproblem som kräver kortsiktiga insatser och mycket långsiktiga insatser om vi inte ska få flera hundra tusen personer i Sverige som aldrig kommer tillbaka till arbete och egen försörjning, säger Kristersson.

M föreslår att den som lämnar långtidsarbetslöshet för jobb får behålla 10 procent mer av arbetsinkomsten, upp till 2 500 kronor per månad, i maximalt 18 månader. Det ska uppmuntra till att söka jobb.

Om man vet att man får behålla mer i lön när man tar de jobb som finns, då söker man mer aktivt. Sedan finns det andra personer som behöver andra stöd.

Annons

Annons

Stoppa extratjänster

Premien uppges kosta omkring 3,5 miljarder på fyra år och ska delvis betalas genom att ta bort regeringens satsning på extratjänster. M kommer i höst med fler förslag till finansiering. Extratjänster är jobb inom välfärden, offentlig eller ideell sektor, för den som varit arbetslös en längre tid, eller som är nyanländ i Sverige.

Vi stoppar alla nya extratjänster. Orsaken är att det är en hundra procent subventionerad anställning och bara fyra procent går vidare till jobb utan någon subvention efteråt. Det är en ineffektiv åtgärd, säger Elisabeth Svantesson.

I stället föreslår partiet 30 000 fler så kallade nystartsjobb. M anser att nystartsjobb, som infördes av den förra Alliansregeringen, är det mest effektiva stödet för långtidsarbetslösa. Arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa får lägre arbetsgivaravgift.

Vi vet att de fungerar.

Mer praktik

M föreslår 20 000 fler praktikplatser och ett utbildningslyft för långtidsarbetslösa för att ge dem bättre chanser till jobb. Partiet vill se Arbetsförmedlingen ta en mer aktiv roll.

Personer som nyligen studerat men som i dag är arbetslösa ska kunna få studiestöd på nytt för att ställa om.

Det vi nu presenterar är viktigt, men vi måste också se till att vi har en låg invandring, vi måste se till att ha en bidragsreform där man kvalificerar sig till bidrag, bidragstak, språkkrav och utbildningsplikt så att man anpassar sig till arbetsmarknaden, säger Svantesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?