A-
A+

M och L stödjer EU-kandidatur för Ukraina

Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

De tre EU-tungviktarna Tyskland, Frankrike och Italien vill tillsammans med Rumänien att Ukraina genast ska godtas som kandidatland till unionen. Initiativet får stöd av Moderaternas och Liberalernas partiledare.

Annons

Annons

"Ukraina bör omedelbart få status som kandidatland till EU – och Sverige måste vara ett av de länder som tydligast driver den linjen inför Europeiska rådets möte i nästa vecka", skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook.

"Tydlig majoritet"

Under en resa till Ukrainas huvudstad Kiev klargjorde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Italiens premiärminister Mario Draghi och Rumäniens president Klaus Iohannis sin syn på Ukrainas läge:

Alla vi fyra ställer oss bakom att Ukraina omedelbart får kandidatstatus, sade Macron.

Kristersson skriver om en tydlig M-linje för att så sker.

"Jag bedömer att det finns, eller i varje fall är på väg att formas, en tydlig majoritet för detta i riksdagen. Nu måste även den socialdemokratiska regeringen ansluta så att Sverige kan uppträda enat i denna avgörande fråga för Ukraina, och för freden och friheten i hela Europa".

Annons

Annons

Regeringen kommenterar på fredagen

Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson uttalar sig. På Twitter skriver han att Sverige tydligt måste stödja Ukrainas kandidatstatus.

"Regeringen måste förstå att detta är en ödesstund för Europa. Ukraina kämpar i praktiken för Europas frihet. Vi måste visa ukrainska folket att deras framtid är med Europa, inte Putin."

Utrikesminister Ann Linde (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S) väljer att kommentera utspelet först i samband med EU-nämndens möte på fredagen, enligt Dahlgrens pressekreterare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.