A-
A+

M öppnar för signalspaning mot gäng

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) var på valturné i Skåne på torsdagen. Här ses han i Kristianstad i samtal med kommunpoliser och Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot för M från Kristianstad.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) var på valturné i Skåne på torsdagen. Här ses han i Kristianstad i samtal med kommunpoliser och Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot för M från Kristianstad.
PolitikTT

Moderaterna öppnar för signalspaning mot grov organiserad kriminalitet och vill att Sverige ska 10 000 fler poliser 2028.

Vägen till fler poliser går enligt partiet genom betald utbildning och högre löner.

Annons

Annons

Då kommer fler vilja ha detta yrke, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Moderatledaren skriver på Dagens Nyheters debattsida att han lovar att en M-ledd regering under de första 100 dagarna kommer att påbörja arbetet med att rusta polisen.

Moderaterna vill att polistätheten i Sverige ska nå upp till EU-snittet till 2028, vilket enligt partiet kräver 10 000 fler poliser än i dag. I dag har Sverige drygt 22 000 poliser.

Enligt Kristersson har Sverige grövre brottslighet än "nästan alla jämförbara europeiska länder".

Det är bara att titta på skjutstatistiken. Det tar enorma resurser från allt annat polisiärt arbete och vi ligger långt under snittet i Europa i antalet poliser i förhållande till folkmängd. Det är en ohållbar kombination, säger Ulf Kristersson till TT under sin valturné i Skåne.

Renodling av arbetet

Förslaget gäller poliser och inte civilanställda inom myndigheten. För att nå målet vill M satsa på höjda polislöner och se till att polisutbildningen blir betald.

Vad är det som lockar in till polisen, vad gör att poliserna stannar kvar i yrket och hur stödjer vi hela polisyrket? Då menar vi att det handlar om betald utbildning, högre löner och att renodla polisarbetet.

Ett annat M-förslag är att polisen ska kunna fokusera mer på brottsbekämpning, till exempel genom att låta en annan myndighet ta över passhanteringen.

Det är förnedrande att de ska behöva ägna sin viktiga arbetstid åt att göra sådana jobb som väldigt många andra skulle kunna göra. Pass är viktiga, men det har inget med polisarbete att göra.

Annons

Annons

Signalspaning mot gängen?

I debattartikeln öppnar Kristersson också för att Försvarets radioanstalt (FRA) ska kunna signalspana mot grov organiserad brottslighet.

Signalspaning används i dag huvudsakligen i säkerhetspolitiska syften.

"Vi anser att en utredning bör få i uppdrag att överväga i vilken utsträckning FRA:s signalspaning också kan inriktas på grov organiserad brottslighet", skriver Kristersson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.