A-
A+

M tror på motbudget från oppositionen

Partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar Moderaternas budgetmotion.
Partiledare Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar Moderaternas budgetmotion.
PolitikTT

Moderaterna vill sänka skatten med 18 miljarder, satsa mer på rättsväsendet och stoppa höjda bidrag och ersättningar.

Partiledningen hoppas få igenom fler förslag i riksdagen.

Annons

Annons

M-ledaren Ulf Kristersson anser att förslagen i M:s budgetmotion skulle lägga grunden för en snabb kursändring för Sverige om det blir en ny regering efter valet 2022.

Men för att få igenom sina budgetförslag i riksdagen behövs stöd från fler partier.

Både KD och SD har de senaste dagarna tonat ned eventuella förväntningar på att de tre partierna kan få fram ett omfattande budgetalternativ.

Jag tror att man ska ha förväntningar på att det blir en motbudget till regeringens budget. Hur omfattande den blir får vi återkomma till, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Fler fängelseplatser

I M:s budgetmotion prioriteras tre områden.

Ett är kampen mot brottsligheten. M föreslår cirka 2,1 miljarder mer än regeringen på rättsväsendet 2022. I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.

Ett annat prioriterat område är att fler ska kunna försörja sig själva. M vill ha en bidragsreform och sätta ett tak för hur mycket bidrag ett hushåll sammanlagt kan få i bidrag.

M säger nej till höjningar i a-kassan och även andra höjningar av ersättningar och bidrag som regeringen föreslagit.

För att göra det mer lönsamt att arbeta föreslår M en sänkning av inkomstskatten på 12 miljarder kronor nästa år. Det ska ge den som arbetar i snitt 200 kronor mer i månaden. Även pensionärer får en inkomstskattesänkning, på 5,8 miljarder, i M:s budgetmotion.

Annons

Annons

Sänkt bensinskatt

M vill dock samtidigt ta bort en del av de skattesänkningar regeringen föreslagit. Enligt Svantesson så vill M totalt sänka skatt för 18 miljarder mer än regeringen.

M föreslår i sin budgetmotion också en annan inriktning på klimatpolitiken. M vill bland annat satsa på elektrifiering av transporter, som fler laddstolpar, och stödja industrins omställning mer.

Men samtidigt föreslår partiet sänkt bensin- och dieselskatten med en krona per liter.

Skattesänkningen beräknas kosta sju miljarder kronor 2022.

M säger bland annat nej till regeringens så kallade familjevecka i föräldraförsäkringen och nej till en höjning av biståndet med fem miljarder kronor 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.