A-
A+

M: "Vi ligger fortfarande steget efter"

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.
PolitikTT

"De mest omfattande straffskärpningar riktade mot kriminella gäng som presenterats i Sverige", sade Morgan Johansson (S) tidigare i dag när regeringens gängbrottsutredning presenterades. Men flera av oppositionspartierna efterlyser kraftigare tag.

Annons

Annons

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling. Arkivbild.
Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling. Arkivbild.
Bra förslag – om de hade kommit för fem, tio år sedan, men där vi befinner oss nu, 2021 med en skjutning om dagen, tror jag inte att det är tillräckligt helt enkelt, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Han säger att han hade högre förväntningar på utredningen och pekar på Danmark som har en regel i sin lagstiftning som kan leda till dubblat straff för skjutningar i gängkonflikter.

Det har man aktivt valt bort i utredningen och sagt att man inte vill införa. Det beklagar jag. Trots att Sverige i dag har de största problemen med gängkriminalitet, så har vi på många sätt fortfarande den svagaste lagstiftningen. Även om det här är ett steg framåt så kommer vi ändå att ligga steget efter, säger Johan Forssell.

Efterlyser helhetsgrepp

Moderaterna saknar även en bestämmelse om att kriminalisera deltagande i gängen som finns i många andra länder.

Även KD:s talesperson i kriminalpolitiska frågor, Andreas Carlson, anser att det behövs ett helhetsgrepp om rättspolitiken med rejäla straffskärpningar och "inte att man korrigerar strafflängder i marginalen".

Vi behöver väsentligt skärpta straff för vapenbrott för att fler ska sitta i fängelse under längre tid. Det föreslogs inte i den här utredningen även om den innehöll flera bra förslag som att det ska bli straffbart att locka barn in i gängkriminalitet, säger han.

Annons

Annons

Sverige sticker ut

Att kriminalisera och straffa de som lockar unga in i brottslighet var en av punkterna i Miljöpartiets valmanifest inför den här mandatperioden och partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling är nöjd med utredningen.

Det är det som är det stora långsiktiga problemet, att allt yngre lockas in i kriminalitet och ett större ansvar behöver läggas på dem högre upp i hierarkin, säger han.

Han är enig med regeringens utredare om att brott relaterade till gängkriminalitet behöver straffas hårdare än vad det gör i dag.

Sverige sticker ut jämfört med andra länder och det skapar en enorm otrygghet. Däremot är kopplingen hårdare straff och minskad brottslighet inte alltid spikrak, säger Rasmus Ling.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!