A-
A+

M vill avskaffa länsstyrelser

Mufs ordförande Matilda Ekeblad fick M-stämman med sig om att avskaffa länsstyrelserna. Arkivbild.
Mufs ordförande Matilda Ekeblad fick M-stämman med sig om att avskaffa länsstyrelserna. Arkivbild.
PolitikTT

Moderaternas ungdomsförbund Muf fick partistämman med sig om att avskaffa landets länsstyrelser på sikt. Därmed kördes partistyrelsen över.

Annons

Annons

Partistyrelsens förslag till den pågående M-stämman i Helsingborg var att se över länsstyrelsernas roll och uppgifter. Men Muf ville gå längre – och fick stämman med sig.

Beslutet blev att länsstyrelserna ska avskaffas på sikt.

Det är ett uttryck för en väldigt stor frustration över hur länsstyrelserna hanterar vissa tillståndsprocesser, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson efter omröstningen.
Hur det ska ske är en fråga för framtiden, tillägger hon.

Motivet för att avskaffa länsstyrelserna är, enligt Muf, att de tar beslut som politiker borde besluta om och är bromsklossar i många beslut som politiker tagit.

Exakt hur det ska gå till att avskaffa länsstyrelserna framgår inte, men M tror att "uppgifterna som i dag görs av länsstyrelser borde kunna föras över till kommuner, regioner eller myndigheter".

Enligt Mufs sätt att se på saken är länsstyrelser en "administrativ kvarleva från en svunnen tid när staten behövde regionala avdelningar i landet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.