-
+

M vill ha jobbpremie för långtidsarbetslösa

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varnar för misslyckad integration. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varnar för misslyckad integration. Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna vill införa en jobbpremie på upp till 2 500 kronor för långtidsarbetslösa som tar ett arbete. Partiet vill också införa självförsörjningsgrad som ett nytt mått på hur integrationen lyckas.

Lyckas vi inte bättre så kommer det här ta en ände med förskräckelse, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Annons

Annons

Moderaterna har i två år arbetat med en egen integrationsgrupp som tagit fram ett antal konkreta förslag för att förbättra integrationen.

Dagens misslyckade integration har lett till ökad kriminalitet, sämre skolresultat och en växande ojämlikhet, enligt Ulf Kristersson.

Invandringen måste minska, inte öka. Har man stora integrationsproblem kan man inte fortsätta som förut.

En jobbpremie

Moderaterna presenterar tio förslag till reformer, av vilka flertalet är gamla förslag som sänkt skatt på låga inkomster, bidragstak, krav på att lära sig svenska för att få försörjningsstöd, förstärkta nystartsjobb och etableringsjobb.

Ett nytt förslag är en jobbpremie, som innebär att en långtidsarbetslös som har bidragsförsörjning får en särskild premie på upp till 2 500 kronor i maximalt 18 månader om man tar ett arbete.

Den ska ersätta Alliansregeringens jobbstimulans, som innebar att en del av inkomsten kan undantas från avräkningen från försörjningsstödet om man arbetar.

Moderaterna vill också byta ut dagens sysselsättningsbegrepp mot självförsörjningsgrad. Dagens begrepp underskattar problemet, eftersom det kräver att man endast arbetar en timme per vecka.

Annons

Annons

Bli självförsörjande

Syftet med de ekonomiska insatserna i integrationen måste vara att så många som möjligt som kommer till Sverige blir självförsörjande. I dag är det 600 000 utrikesfödda i Sverige som inte är självförsörjande, framhåller Kristersson. Något mål för hur många som ska bli självförsörjande har inte Moderaterna.

Det grundläggande målet är att alla blir det, men det kommer vi aldrig nå, men vi inför begreppet och följer statistiken noggrant. Då kan man se vilka insatser som leder till det och vilka som inte gör det. Vi vill ha en tydlig mätbar målbild för att veta om Sverige gör rätt eller fel, säger Ulf Kristersson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss