A-
A+

M vill skärpa tagen mot hedersförtrycket

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vill se skärpta åtgärder mot hedersförtryck. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vill se skärpta åtgärder mot hedersförtryck. Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna föreslår skärpta åtgärder mot hedersförtryck.

Lagen om utreseförbud bör utvidgas för att förhindra att barn förs ut ur landet för barnäktenskap eller könsstympning.

Annons

Annons

"Hundratals flickor förs varje år ut ur landet för att könsstympas eller giftas bort. Varje barn som lämnar landet är ett misslyckande för det svenska samhället", skriver Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med Muf-ordförande Matilda Ekeblad i en debattartikel i Expressen.

Moderaterna föreslår att lagen om utreseförbud som trädde i kraft förra året måste utvidgas. Den möjliggör i dag för socialtjänsten att ansöka om utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympas.

Moderaterna vill nu att den utvidgas för att omfatta fler fall, till exempel omvändelseförsök på grund av sexuell läggning eller barn som är på väg att föras till krigsområde.

Moderaterna vill också riva sekretesshindren mellan myndigheter. Det måste bli lättare för skola, socialtjänst och polis att dela information i brottsförebyggande syfte, enligt M.

Vidare föreslår M en förstärkning av informationen till landets socialtjänster och att ett nationellt frånvaroregister skapas. I dag saknas samlad statistik över hur många barn som blir bortförda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.