A-
A+

Macchiarini-visselblåsare anmäler Sverige

De forskare som slog larm om den kritiserade Macchiarinis forskning har tidigare nekats prövningstillstånd. Arkivbild.
De forskare som slog larm om den kritiserade Macchiarinis forskning har tidigare nekats prövningstillstånd. Arkivbild.
BrottTT

De tre forskare som slog larm om kirurgen Paolo Macchiarinis forskning, och som själva klandrades, anmäler Sverige till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Annons

Annons

Visselblåsarna medverkade själva i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärda i Karolinska institutets granskning. Enligt forskarna har beslutet fått allvarliga konsekvenser för deras karriärer, utan att de fått en möjlighet att bemöta anklagelserna i en domstol.

"Rätten att få överklaga ingripande myndighetsbeslut till domstol för att kunna försvara sig mot allvarliga anklagelser är grundläggande i en rättsstat. Det är viktigt både för visselblåsarskyddet inom medicinsk forskning och för patientsäkerheten i Sverige att det här fallet prövas av Europadomstolen", säger Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för visselblåsarna, i ett pressmeddelande.

Macchiarini, som opererade in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, åtalades i september förra året för tre fall av grov misshandel. Rättegången mot Macchiarini väntas ske under 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!