Macron: Alla våra länder har drabbats

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Frankrikes president Emmanuel Macron vid tisdagens webbmöte om terrorläget.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Frankrikes president Emmanuel Macron vid tisdagens webbmöte om terrorläget.
TerrorTT:s korrespondent

Frankrike och EU utlovar snabba nya förslag för terrorbekämpning efter den senaste tidens blodiga dåd i Paris, Nice och Wien. En kamp mellan civilisation och barbarism, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Frankrike och Österrike har under en månad genomlevt tre uppmärksammade islamistiska terrordåd. Men det är inte bara där som folk har dödats, konstaterar franske presidenten Emmanuel Macron på en presskonferens i Paris efter ett snabbinsatt antiterrormöte på tisdagen.

Alla våra länder har utsatts, säger Macron och rabblar upp stad efter stad - däribland Stockholm - som drabbats under de senaste fem åren.
Det här är en europeisk verklighet. Därför behöver vi ett samordnat svar, säger Macron.

Förslag på gång

Redan inom "de närmaste dagarna" lovar han nu förslag om hur gränsskyddet ska kunna förstärkas inom EU, i lagom tid till det webbmöte som EU-ländernas justitie- och inrikesministrar har på fredag.

Macron vill också ha ett europeiskt "råd för inre säkerhet" och betonar vikten av bättre polissamarbete och informationsutbyte mellan medlemsländerna, men också hårdare tag mot terrorpropaganda på internet.

Internet är ett fritt område, men det kan bara vara det om det finns säkerhet. Det får inte bli ett gömställe för extremister, säger Macron.

Annons

Annons

Strategi kommer

Tisdagens möte hölls tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och med deltagande från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och EU-ledarna Ursula von der Leyen och Charles Michel.

Från EU utlovas en ny antiterrorstrategi redan i början av december och samtidigt nya insatser för integration och inkluderande. På tisdagens möte diskuterades även hur och var Europas imamer utbildas och finansieras.

Det här är inte en kamp mot islam eller en kamp mellan kristendomen och islam. Vad som står på spel är försvaret av vår demokratiska samhällsmodell. Vi är emot alla former av religiöst hat, betonar ändå Angela Merkel på presskonferensen.

Strid mot barbarism

Mark Rutte är inne på samma spår:

Vi får aldrig göda oenighet i våra samhällen genom att peka ut grupper på grund av deras ursprung eller religion. Som kansler Kurz sade: Det här är inte en konflikt mellan kristna och muslimer, eller mellan österrikare och invandrare. Det är en strid mellan civilisation och barbarism, säger Rutte efter tisdagens webbträff.

Fler samtal om terrorkampen väntar nu såväl på fredagens ministermöte som vid nästkommande toppmöte i EU.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons