A-
A+

Macron förlorar greppet över parlamentet

Frankrikes president Emmanuel Macrons allians Tillsammans har även i fortsättningen flest mandat i parlamentet – men långt ifrån egen majoritet.
Frankrikes president Emmanuel Macrons allians Tillsammans har även i fortsättningen flest mandat i parlamentet – men långt ifrån egen majoritet.
FrankrikeTT

President Emmanuel Macron och hans allierade rivstartar veckan med att försöka få ihop en parlamentarisk majoritet i Frankrike.

Detta efter att söndagens parlamentsval slutat med ett rejält misslyckande för hans allians Tillsammans.

Annons

Annons

Preliminär mandatfördelning i nationalförsamlingen.
Preliminär mandatfördelning i nationalförsamlingen.

Frankrikes president hade bett folket att ge honom en tydlig och stark majoritet i söndagens parlamentsval.

Så blev det inte. Även om Macrons allians Tillsammans får flest mandat i nationalförsamlingen får den inte längre egen majoritet. I stället är det den nybildade vänsteralliansen Nupes och högerextrema Nationell samling som har gjort de största framstegen.

Macron och hans allians befarar nu en "total förlamning" efter valet, skriver tidningen Le Monde.

Samarbete krävs

För att Macrons andra mandatperiod inte ska bli alltför skakig krävs nu samarbete med andra partier.

Den här situationen utgör en risk för vårt land, med tanke på de utmaningar som vi måste möta, sade premiärminister Élisabeth Borne under söndagskvällen då valresultatet, som hon kallar "en fara för Frankrike", tickade fram.
Vi kommer att arbeta från och med i morgon för att bygga en fungerande majoritet.

Emmanuel Macrons allians är fortsatt störst i nationalförsamlingen med 245 mandat, betydligt mindre än de 289 som krävs för egen majoritet. Den nybildade vänsteralliansen Nupes under radikale Jean-Luc Mélenchon får 131 och blir den största oppositionsgruppen i parlamentets underhus.

Marine Le Pens högerextrema Nationell samling får 89 ledamöter i parlamentet, vilket gör det till den största högerkraften, före den traditionella högern Republikanerna (LR).

Annons

Annons

Reformer försvåras

Valresultatet är en tydlig markering mot Macron, trots att han i april återvaldes för en andra mandatperiod med en tydlig majoritet, då med just Marine Le Pen som motkandidat.

Presidenten har planerat att under sin andra mandatperiod bland annat införa ett program för skattesänkningar, välfärdsreformer och att höja pensionsåldern. Men alla förändringar kommer att bli svårare att genomföra utan egen majoritet.

Detta kommer att komplicera reformerna. Det kommer att bli mycket svårare att styra, säger Dominique Rousseau, juridikprofessor vid universitetet Paris Panthéon-Sorbonne, till nyhetsbyrån AFP.

Emmanuel Macron har på måndagsmorgonen ännu inte kommenterat resultatet offentligt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.