A-
A+

Macron: Krav på tredje spruta för covidpass

En man ser Macrons tv-tal på en bar i Baoynne i sydvästra Frankrike.
En man ser Macrons tv-tal på en bar i Baoynne i sydvästra Frankrike.
FrankrikeTT-AFP

Fransmän som fyllt 65 år kommer att behöva en tredje spruta mot covid-19 för att få ett giltigt covidpass, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tal till nationen.

Annons

Annons

Från den 15 december, kommer ni att behöva bevisa att ni fått en tredje spruta för att utöka giltighetstiden för ert hälsopass, sade Macron.

Covidpasset, som funnits i Frankrike sedan i augusti, krävs för att komma in på restauranger, kulturevenemang och för att resa med inrikeståg.

Presidenten varnade samtidigt för att antalet sjuka i covid-19 återigen ökar i Frankrike, även fast läget är bättre än både i Tyskland och Storbritannien. Den senaste veckan har antalet smittade ökat med 40 procent.

Vi är inte klara med pandemin, sade han och uppmanade dem som ännu inte vaccinerat sig att göra det:
Det här är en uppmaning till ansvarstagande – vaccinera er, sade Macron.

Över 80 procent av dem som får intensivvård för covid-19 i Frankrike är över 50, påminde Macron och berättade att en kampanj för att få personer i åldersgruppen 50-64 att ta en tredje dos kommer att dras i gång i december.

Det franska covidpasset väckte till en början protester, men dessa har klingat av. För Macron är det viktigt att nå framgång i kampen mot covid-19, inför presidentvalet i april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.