Macron: "Skäms över Libanons ledare"

Under en presskonferens särskilt tillägnad situationen i Libanon på söndagskvällen riktade Frankrikes president mycket hård kritik mot landets politiska ledare.
Under en presskonferens särskilt tillägnad situationen i Libanon på söndagskvällen riktade Frankrikes president mycket hård kritik mot landets politiska ledare.
LibanonTT-AFP-Reuters

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Libanons ledare för att ha svikit sina löften, efter att försöken att bilda en ny regering misslyckats. Nu säger han att ledarna får ytterligare 4-6 veckor på sig att komma överens om ekonomiskt stöd ska komma i fråga.

Annons

Annons

När Emmanuel Macron besökte Libanon i början av september lovade landets politiska partier att försöka bilda en ny regering inom två veckor, för att lösa den rad av problem landet står inför. Men under lördagen fick premiärministerkandidaten Mustafa Adib till slut ge upp.

På en presskonferens på söndagskvällen, särskilt tillägnad situationen i Libanon, riktade Emmanuel Macron skarp kritik mot landets politiska ledare.

Jag skäms över Libanons politiska ledare. De ville, klart och tydligt, inte respektera de åtaganden de gjort till Frankrike och världssamfundet. De valde att svika dessa åtaganden, sade Emmanuel Macron.

Hizbollah pekas ut

Libanons grundlag kräver sedan inbördeskriget 1975-1990 maktdelning mellan landets stora religiösa grupper, sunnimuslimer, shiamuslimer och kristna.

Enligt Emmanuel Macron var det ingen av grupperna som gjorde vad som krävdes för att nå en överenskommelse.

Särskilt kritiserades den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah, som anklagats för att sabotera processen.

Hizbollah ska inte tro att det är mäktigare än vad det är. Det måste visa att det respekterar alla libaneser. Och under de senaste dagarna har det tydligt visat motsatsen, sade Macron.

Annons

Annons

"Är inte naiv"

Nu hoppas Macron att Libanons ledare återupptar samtalen. Målet för förhandlingarna är att bilda en regering som tar krafttag mot korruptionen och genomför reformer som krävs för att få tillgång till flera miljarder dollar i utländskt stöd – pengar som är nödvändiga för att komma till rätta med den ekonomiska krisen.

Jag vill se under de kommande veckorna om det är möjligt. Jag är inte naiv, men vi måste gå hela vägen till slutet av den här första vägen, sade Emmanuel Macron.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons