A-
A+

Macron tar på sig ledartröjan i EU

Frankrike och president Emmanuel Macron tar över ordförandeskapet i EU den 1 januari.
Frankrike och president Emmanuel Macron tar över ordförandeskapet i EU den 1 januari.
EUTT:s korrespondent

EU är Emmanuel Macron – åtminstone under våren 2022 då Frankrike tar över som ordförandeland i EU.

Och mitt i allt ska presidenten försöka att bli omvald.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz krockar näve efter sin gemensamma presskonferens vid EU-toppmötet i Bryssel den 17 december. Arkivfoto.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz krockar näve efter sin gemensamma presskonferens vid EU-toppmötet i Bryssel den 17 december. Arkivfoto.

Sedan Angela Merkel pensionerats som tysk förbundskansler är Frankrikes president Emmanuel Macron given som huvudfigur i EU, i alla fall innan Merkels efterträdare Olaf Scholz blivit varm i kläderna.

Ännu tydligare kommer det att märkas under början av 2022 då Frankrike dessutom är ordförandeland i EU:s ministerråd.

Macron kommer att synas rejält. Och som vanligt har han höga ambitioner.

Vi vill ha ett Europa som är starkt i världen, som kan göra sina egna val och styra sitt eget öde, förklarade presidenten när han på en presskonferens i början av december lade ut linjen inför ordförandeskapet.

Lätta på kraven?

Återstart, kraft och tillhörighet är Frankrikes motto inför 2022 – på franska formulerat som relance, puissance, appartenance.

Det handlar bland annat om hur ekonomin ska börja rulla igen efter coronapandemin, hjälpt av ett extrainsatt särskilt toppmöte om industri- och tillväxtfrågor i Paris i början av mars.

Macron vill öppna upp för större investeringar genom att lätta på de strikta budgetkraven i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

Vi måste börja bygga ett budget- och finansramverk som är trovärdigt, förenklat och öppet, sade Macron på sin presskonferens.

Annons

Annons

Minimilön

Ordförandeskapet innebär inte att en massa nya franska förslag plötsligt ska behandlas i EU. Däremot får Frankrike en viktig roll i att styra vilka pågående diskussioner och förslag som ska prioriteras.

Macron vill bland annat ha enighet om nya regler för migrationskriser vid EU:s yttre gränser.

Ett självständigt Europa är för mig framför allt ett Europa som kan kontrollera sina egna gränser, sade presidenten.

Han hoppas på framsteg i förhandlingarna med EU-parlamentet om DSA och DMA (om marknadsregler och innehållshantering på nätet) och även om den för Sverige så känsliga frågan om minimilöner.

Kärnkraft

Klimat- och energifrågorna kommer också att vara fortsatt heta, inte minst när det gäller frågan om kärnkraft och naturgas ska anses som klimatmässigt hållbara eller inte.

EU-bjässarna Frankrike och Tyskland står egentligen på var sin sida i striden. Ändå hoppas kärnkraftsanhängarna i Paris och kärnkraftsmotståndarna i Berlin på en uppgörelse som kan passa alla.

Vårt mål är att enas om en taxonomi som låter oss fortsätta vår industripolitik och vara konsekventa i övergången från fossila bränslen, sade Macron på en gemensam presskonferens med tyske Scholz efter senaste EU-toppmötet.

Val i april

Det franska ordförandeskapet blir tudelat. Efter tre intensiva månader väntar något av en paus i april då landet håller presidentval.

Hur allt sedan rundas av i maj och juni hänger naturligtvis mycket på om Macron blir omvald eller om högerns Valérie Pécresse eller rent av ytterhögerns Marine Le Pen eller Éric Zemmour tar över i Élyséepalatset.

Kanske ändras den franska politiken den 24 april. Men Frankrike kommer fortsatt att vara Frankrike, lovar ändå Emmanuel Macron.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.