A-
A+

Macron till ovaccinerade: Ska jävlas med er

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

En debatt i Frankrikes parlament avbröts av kaos och bråk efter hårda ord från president Emmanuel Macron om vaccinmotståndare.

Vad gäller de ovaccinerade, så vill jag verkligen jävlas med dem, säger presidenten till Le Parisien.

Annons

Annons

I intervjun säger Macron att han vill "begränsa tillgången till aktiviteter i det sociala livet så mycket som möjligt" för dem som inte vaccinerat sig.

Vi kommer att fortsätta med det till slutet. Det är strategin, säger Macron.

Franske journalisten Frédéric Says, som nära följer politiken i Frankrike, säger till radiokanalen France Culture att det kan röra sig om att Macron vill "kapitalisera" på frustrationen som vissa franska väljare känner.

Macrons uttalande kom under en frågestund med Le Parisiens läsare, och var ett svar på en fråga från en kvinna som beklagade sig över att vaccinerade patienter tvingas ställa in planerade operationer, då sjukhusen är fulla av covidsjuka som inte har vaccinerat sig, som hon uttryckte det.

Tidigare uttryckt ånger

Andra experter har noterat att Macrons uttalande skär sig med det han sade för bara tre veckor sedan, då han uttryckte ånger över att tidigare ha sårat folk med sina hårda utspel.

För tillfället arbetar regeringen med att driva igenom ett förslag som kommer att kräva ett vaccinpass för att till exempel gå på kafé eller på bio. Hittills har det räckt med ett negativt provsvar. Vaccinpasset ska gälla från den 15 januari.

Presidentens hårda ord mot ovaccinerade väckte stor ilska hos oppositionen och meningsmotståndare som anser att presidenten går över gränsen. I parlamentet i utbröt kaos vilket försenade beslut om hårdare covid-regler i landet.

Annons

Annons

Presidentval hägrar

Efter samtal mellan de två sidorna om striktare restriktioner fortsatte debatten under tisdagen och in på onsdagen då de till slut bröts av ordföranden, Marc Le Fur. Han sade att stämningen i nationalförsamlingen inte kunde leva upp till "villkoren för en lugn arbetsmiljö".

Kontroversen i det hett debatterade ämnet i Frankrike inträffar några månader före presidentvalet i april. Macron väntas ställa upp för en andra mandatperiod och säger till Le Parisien att han vill göra det, men att han inte har fattat något slutgiltigt beslut.

Beslutet håller på att ta form djupt inom mig. Jag måste vara säker på att jag kan gå så långt som jag vill.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.