A-
A+

Macron uppmanas starta nytt parti

Vart är republiken på väg? Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanas starta ett helt nytt parti inför valen nästa år.
Vart är republiken på väg? Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanas starta ett helt nytt parti inför valen nästa år.
FrankrikeTT-AFP

Bland Frankrikes president Emmanuel Macrons allierade höjs röster för att han ska dumpa sitt parti Republiken på väg (LREM) och starta ett helt nytt parti.

Annons

Annons

Det har spekulerats i ett sådant skifte en längre tid, då LREM har åkt på flera bakslag i mindre val och drabbats av en rad avhopp.

Jag är för att skapa ett presidentparti som för samman alla som stödjer Emmanuel Macrons kandidatur, säger finansminister Bruno Le Maire (LREM) till tv-kanalen BFM.

Stéphane Séjourné, europaparlamentariker för LREM, säger att det är dags att skapa ett "stort, demokratiskt franskt parti" innan presidentvalet nästa år. Det tycker också Francois Bayrou, som leder stödpartiet Demokratiska rörelsen, som manar till sammanhållning i mitten.

Även om förtroendemätningar visar ett övervägande missnöje med Emmanuel Macron så leder han opinionsmätningarna med ungefär lika mycket stöd som han fick i förra valet – omkring 24 procent.

Nationalisten Marine Le Pen har nästan lika mycket stöd i utgångsläget, men om de två ställs mot varandra i den avgörande valomgången – där de två starkaste kandidaterna i praktiken gör upp om vem som är minst impopulär – så tyder mycket på en repris av 2017. Då vann Macron över Le Pen med två tredjedelar av rösterna.

Vid sidan av presidentvalet hålls dock också parlamentsval där presidentens parti behöver behålla sin majoritet i nationalförsamlingen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!