A-
A+

Mads Mikkelsen: "Livet är galet"

Mads Mikkelsen gör ett nytt kostymdrama tillsammans med regissören Nicolaj Arcel.
Mads Mikkelsen gör ett nytt kostymdrama tillsammans med regissören Nicolaj Arcel.
FilmTT

Kungen av Cannes: Mads Mikkelsen. På filmfestivalen är han större än Elvis Presley.

Annons

Annons

När biljetterna till Mikkelsens masterclass i Cannes släpptes tog de slut på några minuter, trots att det hela sker i en av festivalpalatsets största salar.

Vad kan man säga annat än att livet är sinnessjukt och galet, säger skådespelaren till TT.

Han fortsätter:

Det är inte så länge sedan jag kom hit till Cannes och ingen visste vem jag var eller brydde sig. Allt går så fort numera, och livet är galet. Men jag ser mig fortfarande som en ung, energifull och revolutionerande filmskapare.

Under festivalen måste man boka digitala biljetter tidigast fyra dagar i förväg. Biljetterna till Mikkelsens masterclass och till pressvisningen av Baz Luhrmanns hajpade ”Elvis” släpptes samtidigt – de förstnämnda tog slut omedelbart medan det i flera dagar senare fanns biljetter kvar till ”Elvis”.

Jag säger ju det, livet är galet, säger Mikkelsen.

1700-talsdrama

Till Cannes har han kommit för att tillsammans med ”A royal affair”-regissören Nikolaj Arcel presentera en kommande dansk storfilm, 1700-talsdramat ”King's land”. Mikkelsen gör huvudrollen.

Arcel har skrivit manus till filmen tillsammans med Anders Thomas Jensen. Det bygger på den danska bästsäljaren "Kaptenen och Ann Barbara" av Ida Jessen. Boken skildrar den tyske kaptenen Ludwig von Kahlen och dennes möte på en karg jylländsk hed med den gåtfulla Ann Barbara. Boken har beskrivits som en nybyggarberättelse om hämnd, disciplin och kärlek.

”King's land” spelas in i Danmark, Tyskland och Tjeckien, med start i september.

Annons

Annons

Inspelning med Ford

Mads Mikkelsen har nyligen blivit klar med inspelningen av nästa Indiana Jones-film, och säger:

Jag kan berätta hela handlingen för dig, men då måste jag döda dig efteråt.
Men det var en kul inspelning, och roligt att få arbeta med Harrison Ford. Fast pandemin gjorde att det blev mycket utdraget i tid.

"Jag gillar Ruben"

Mikkelsen är en av de skådespelare som ständigt propagerar för att filmer ska ses på bio, men menar att de olika plattformarna borde lära av varandra i stället för att bråka och konkurrera.

Jag kommer alltid att vilja gå på bio, men det måste också finnas möjlighet för de som vill att kunna titta i hemmet, säger han.

TT: (Svenske regissören) Ruben Östlund har som bekant gett upphov till rubriker när han i intervjuer hävdat att man inte kan göra film i Danmark längre. Kommentar?

Jag gillar Ruben, han är rolig, säger Mikkelsen och fortsätter:
Jag växte upp med att se svensk film. Men sen hände någonting. Om ni nu vill ta tillbaka det ni förlorat så är det självfallet spännande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.