Madsen fångades med falskt bombbälte om midjan

Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
Livstidsdömde Peter Madsen försökte under tisdagen rymma, men flyktförsöket blev kortvarigt.
DanmarkTT

Med ett falskt bombbälte om midjan försökte livstidsdömde Peter Madsen fly ur Herstedsvester fängelse i Danmark. Precis innan han kunde gripas lyckades han hoppa in i en bil några hundra meter ifrån fängelset.

Annons

Annons

Vid en pressträff bekräftar fängelsechefen att Madsen hotat personal för att ta sig ut, men hon vill inte gå in på några detaljer.

Ingen har kommit till fysisk skada, men det har varit mycket psykiskt belastande för de involverade, säger Hanne Høegh Ramsussen, chef för Herstedsvester fängelse, som är specialiserat på behandling av sexualförbrytare och personer som anses farliga.

Klockan 10.20 kom larmet till polisen från fängelset. Bara fem minuter senare kunde polisen hitta Peter Madsen med hjälp av kriminalvårdare som följt efter honom. Han hade då hoppat in i en bil.

Han springer in i den precis innan patrullen hinner fram till honom, säger polisinspektör Mogen Lauridsen.

Pistolliknande föremål

Polisen tror inte att bilföraren var involverad i flyktplanerna, men han ska nu förhöras.

Madsen använde ett pistolliknande föremål vid flyktförsöket och han hade ett bälte om midjan som såg ut som ett bombbälte. Efter gripandet placerades Madsen med handfängsel på marken, omgiven av beväpnade poliser som bevakade honom på avstånd, för att minimera risken för explosion.

Det verkar inte som att det var sprängmedel i det, säger polisinspektör Mogen Lauridsen och hänvisar till bombexperters utlåtande.

Även detta ska undersökas vidare, men polisen tror att det var en attrapp.

Annons

Annons

Tidigare isolerats

Enligt källor till Ekstra Bladet tog Madsen en kvinnlig psykolog som gisslan och hotade henne med ett pistolliknande föremål.

Vapnet var verklighetstroget så fängelsevakterna i porten vågade inte ta några risker i förhållande till gisslan, som de bedömde var i livsfara, och de valde att släppa ut honom genom porten, säger Fängelseförbundets ordförande Bo Yde Sørensen till tidningen.

Peter Madsen har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplaner.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbyggaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons