A-
A+

Majorov till VM-final efter personbästa

Nikolaj Majorov under herrarnas korta program i konståknings-VM i Globen i Stockholm.
Nikolaj Majorov under herrarnas korta program i konståknings-VM i Globen i Stockholm.
KonståkningTT

Det blev nytt personbästa för Nikolaj Majorov i kortprogrammet i VM i konståkning i Stockholm. Han blev 20:e åkare och är klar för final.

I den heta duellen mellan OS-kungen Yuzuru Hanyu och VM-kungen Nathan Chen är det fördel Hanyu inför friåkningen.

Annons

Annons

Amerikanen Chen, som vunnit de två senaste världsmästerskapen och går under smeknamnet kvadrupelkungen, gjorde ett par missar i sitt kortprogram. Dels blev det ett oväntat fall i det första hoppet, en kvadrupel Lutz, och därefter en misslyckad piruett. Det gav honom poängen 98,85 och en tredjeplats inför lördagens friåkning.

Japanen Hanyu gjorde ett felfritt program och leder herrtävlingen på 106,98 poäng. Landsmannen Yuma Kagiyama är tvåa på 100,96.

Den svenske 20-åringen Nikolaj Majorov skakade på huvudet efter sitt kortprogram. Han satte handen i isen efter sitt trippel Axel-hopp och fick därmed poängavdrag. Han var inte heller helt nöjd med kombinationshoppet som han inledde tävlingen med, en trippel Lutz och en trippel toeloop.

Jag landade för mycket framåtlutad i Axeln och hade jag inte satt ner handen hade jag haft näsan i isen, säger han direkt efter åket.

"Otrolig lättnad"

När det sedan stod klart att han var en av 24 åkare som får åka lördagens fria program, med poängen 75,59, var han betydligt gladare.

Det känns som en otrolig lättnad, det känns väldigt bra. Jag är fortfarande inte jättenöjd med Axeln men jag tar det (handen i isen) inte så djupt nu.

Det var första gången som han åkte i tävling med sitt nya kortprogram och med tanke på det var han ändå nöjd med sin prestation.

Ja, det skulle jag kunna säga. Jag är mest nöjd med att jag fick bra nivå (på poängen) på stegsekvensen och piruetterna.

I fjol debuterade han i internationella mästerskap med en 15:e plats på EM och skulle senare på våren åka VM. Men mästerskapet blev inställt på grund av coronapandemin, och debuten skedde i stället nu i Globen i Stockholm. Inför tomma läktare.

Det kändes som vilken svensk tävling som helst, på ett positivt sätt. Jag tänkte inte så mycket på vilken tävling det var som jag körde. Jag kände mig lugn och säker. Och jag fick superfin support från dem som ändå satt på läktarna, säger han om de åkare och funktionärer som hejade på honom från läktarplats.

Annons

Annons

Svårare program i år

Majorov säger att han inte hunnit tänkta något på sitt fria program.

Just nu är det bara skönt att veta att man är vidare. Jag ska i alla fall ha samma taktik då som i dag, att ta det lugnt och bara köra och kämpa till det sista.

Han säger också att årets fria program har en högre svårighetsgrad än fjolårets.

Jag har med en kvadrupel och två trippel Axel, inget av de hoppen gjorde jag förra året.

TT: Är du säker på de hoppen nu?

Ja, det skulle jag säga. Kvadrupeln (Salchow) är lite svårare, men det går bättre för varje dag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!