Mäklarna: Säljarnas marknad just nu

Mäklarna tror på högre villapriser i höst. Arkivbild.
Mäklarna tror på högre villapriser i höst. Arkivbild.
BostadTT

Tilltron till bostadsmarknaden växer, i alla fall bland mäklarna. I Mäklarpanelen som görs av Fastighetsbyrån tror nu allt fler att det är säljarnas marknad.

Annons

Annons

På frågan: För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet i augusti 6,42 på en skala mellan 1 och 10 där 0 representerar köparna och 10 i sin tur representerar säljarna. Det är den högsta noteringen sedan april 2017.

"Jag tror att de flesta är förvånade över den starka utvecklingen på bostadsmarknaden mitt under en pågående pandemi. Men i grunden har vi en låg ränta, konsumenterna ser att marknaden fungerar och vi märker av ett större fokus på den egna bostaden. Svenskar har alltid värderat en bra bostad väldigt högt men kanske ännu mer när många spenderar mer tid i hemmet", säger vd:n på Fastighetsbyrån, Johan Engström i ett pressmeddelande.

En majoritet, 57 procent, tror att villapriserna kommer att stiga under hösten medan endast en procent tror på en prisnedgång. När det gäller bostadsrätter är det dock mera försiktighet. 29 procent tror på en uppgång, 65 procent på stillastående priser och sex procent på en nedgång.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons