A-
A+

Mäklarna tror på en svalare bostadsmarknad

Enligt Mäklarpanelen har säljarna en klart mindre fördel nu än tidigare under året. Arkivbild.
Enligt Mäklarpanelen har säljarna en klart mindre fördel nu än tidigare under året. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostadsmarknaden är fortfarande till säljarens fördel – men inte lika mycket som tidigare.

Siffrorna visar helt klart på att vi är i en dämpning av utvecklingen just nu, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Annons

Annons

I augusti månad har bostadsmarknaden svalnat, visar en undersökning som Fastighetsbyrån har gjort hos 418 mäklare runt om i landet. Mäklarna bedömer att säljarnas fördel har minskat, vilket tyder på en svagare prisutveckling framåt.

Man kan se det som att vi har haft en extrem period på bostadsmarknaden med villapriser som gått upp 20 procent på ett år. Förväntningarna framåt är mer dämpade, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Lägsta siffran i år

En annan förklaring, enligt Johan Engström, är att effekterna av pandemin som gav en skjuts till bostadsmarknaden nu börjar klinga av.

Det kan hänga ihop med att man som konsument börjar se att det är andra tider nu, vi börjar konsumera andra saker. Det kan påverka bostadsmarknaden.

Undersökningen om läget på bostadsmarknaden gjordes genom att Fastighetsbyråns mäklare fick svara på frågan "för vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” på en skala mellan 0 (helt till köparnas fördel) och 10 (helt till säljarnas fördel).

I den senaste mätningen blev snittet 6,87, vilket kan jämföras med 7,54 när mäklarna tillfrågades i juni. I april var siffran 7,72 – ännu mer till säljarnas fördel.

Siffran som uppmättes i augusti är den lägsta i år, men fortfarande till säljarens fördel.

Annons

Annons

Säljläge om man vill byta ut villan

På villamarknaden är det fortfarande relativt få objekt ute till försäljning, även om antalet har ökat den senaste tiden. Eftersom den marknaden fortfarande är stark kan det vara läge att sälja om man går i tankarna att flytta till bostadsrätt.

Vi ser fortsatt en stark villamarknad men man kan fundera på om man ska skynda på försäljningen om man går i de tankarna, säger Engström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!