A-
A+

Maktkamp i Somalia fördjupas

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed. Arkivbild.
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed. Arkivbild.
SomaliaTT-AFP-Reuters

Maktkampen i det politiskt turbulenta Somalia fördjupas.

Soldater trogna president Mohamed Abdullahi Mohamed har drabbat samman med soldater som vill se hans avgång.

Regeringsstyrkor uppges också ha angripit förre presidentens residens i huvustaden Mogadishu.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det pågår skottväxling mellan oppositionell militär och regeringsstyrkor vid Fagah, sade Mogadishubon Halima Osman på söndagen.

Flera vittnen har hört skottlossning i det aktuella området och militärfordon har setts där. Men det finns inga uppgifter om dödsoffer eller skadade.

Demonstrationer i protest mot president Mohamed Abdullahi Mohamed pågick också i huvudstaden under dagen.

"Ansvarig för konsekvenser"

Förre presidenten Hassan Sheikh Mohamud uppgav samma dag att hans hem angripits av soldater. Det är inte känt om någon dödats eller skadats i attacken. Mohamud anklagar landets ledare för angreppet.

"Det är väldigt olyckligt att en armé under befäl av den före detta presidenten har attackerat mitt residens. . . Farmajo är ansvarig för vilka konsekvenser detta får", skrev Hassan Sheikh Mohamud i ett inlägg på Twitter där han använder ett smeknamn för den sittande presidenten.

Annons

Annons

Ytterligare attack

Hassan Sheikh Mohamud benämnde sin motståndare expresident för att understryka att han inte accepterar att dennes mandatperiod förlängts.

Ytterligare en politiker uppgav på söndagen att hans hem attackerats av soldater. Abdirahman Abdishakur, partiordförande för oppositionella Wadajir, skrev på sociala medier att angreppet skedde sedan han bjudit in parlamentsledamöter och företrädare för militären för "överläggningar". Vad dessa överläggningar syftat till är inte känt.

Undertecknade lag

Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod löpte egentligen ut den 8 februari, men han har suttit kvar vid makten med hänvisning till att Somalias centralregering och regionala styren inte har lyckats komma överens om hur landet ska gå till val.

Presidenten undertecknade nyligen en kontroversiell lag som förlänger hans mandatperiod med två år sedan parlamentets underhus godkänt detta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz