-
+

Mål uppnått – 15 miljoner britter vaccinerade

Hittills har 15 miljoner britter fått sin första vaccinationsdos mot covid-19. Arkivbild.
Hittills har 15 miljoner britter fått sin första vaccinationsdos mot covid-19. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Minst 15 miljoner britter har hittills fått sin första vaccinationsdos mot covid-19. Därmed är det delmål uppnått som sattes när vaccinationerna drog i gång.

Annons

Annons

Antalet markerar en "betydelsefull milstolpe", konstaterar premiärminister Boris Johnson, som samtidigt understryker att det ännu återstår en lång väg.

"Det här landet har genomfört en enastående bedrift – ombesörjt att totalt 15 miljoner doser har givits till några av de mest sårbara personerna i landet", skriver Johnson på Twitter samtidigt som han tillkännager vaccinationssiffran.

Framgång för regeringen

"Ingen vilar på lagrarna. Vi har fortfarande en lång väg att gå och oundvikligen kommer det bli hinder, men efter allt som vi har åstadkommit kan vi tillitsfullt fortsätta framåt", fortsätter Johnson.

Det brittiska vaccinationsprogrammet betraktas allmänt som en framgång för regeringen, som annars kritiserats hårt för sin pandemistrategi, skriver nyhetsbyrån Reuters.

När Storbritannien som första land i världen godkände ett covidvaccin i början av december förra året satte den brittiska regeringen upp målet att 15 miljoner personer i landet ska ha fått åtminstone sin första vaccindos den 15 februari. De som har prioriteras är personer över 80 år, sjukvårdspersonal och anställda på äldreboenden.

Annons

Annons

Hårt drabbat

Enligt Boris Johnson har dessa grupper nåtts i England, men han kan inte uttala sig om Skottland, Wales eller Nordirland som i vissa fall har en annan prioriteringsordning för vaccinationerna.

Storbritannien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin. Enligt Johns Hopkins-universitetets statistik på söndagen har 117 128 britter avlidit med covid-19 sedan pandemin inleddes. Antalet bekräftat smittade ligger samtidigt på 4 038 933. Befolkningen i Storbritannien uppgår till cirka 67 miljoner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss