A-
A+

Målet i VM: Säkra en plats i OS 2024

Frida Andersén, en av de svenska ryttarna vid VM i fälttävlan. Arkivbild.
Frida Andersén, en av de svenska ryttarna vid VM i fälttävlan. Arkivbild.
RidsportTT

Hoppningen och dressyren har redan gjort jobbet – nu är det upp till landslaget i fälttävlan att säkra olympiskt deltagande om två år.

I dagarna avgörs VM i Pratoni del Vivaro, några mil söder om Rom.

"Att klara ett OS-kval är absolut ett rimligt mål", säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff.

Annons

Annons

Förbundskapten Fredrik Bergendorff ser ett lyckat OS-kval som ett rimligt mål i VM. Arkivbild.
Förbundskapten Fredrik Bergendorff ser ett lyckat OS-kval som ett rimligt mål i VM. Arkivbild.

Kollegorna Henrik Ankarcrona och Bo Jenå har redan lotsat sina lag till OS 2024 i Paris.

Hopparna Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann vann Sveriges första VM-guld i lag i stor stil i Herning i augusti.

Några dagar tidigare hade Patrik Kittel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Jeanna Högberg säkrat dressyrlagets medverkan i ännu ett olympiskt spel genom fjärdeplatsen i nationstävlingen.

Bytt ut hela laget

Nu är det frågan om fälttävlanslaget ser till att svensk ridsport på nytt har full representation under ringarna om två år. För det krävs en plats bland de sju bästa (utöver värdnationen Frankrike) i VM.

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff har bytt ut hela laget sedan misslyckandet i OS i Tokyo förra året. Där gick det riktigt snett, både individuellt och i lag.

I stället hänger det på vad Frida Andersén/Box Leo, Aminda Ingulfson/Joystick, Malin Josefsson/Golden Midnight och Sofia Sjöborg/Bryjamolga presterar i Pratoni del Vivaro.

Joystick hade problem vid veterinärbesiktningen, sattes i så kallad holding box för vidare undersökning, där den godkändes.

"Det här är fyra unga ryttare med framtiden för sig. Vi har ju flera duktiga ryttare på fyrstjärnig nivå och egentligen inte knapert med hästar men just nu är det lite av ett generationsbyte på hästarna", säger Bergendorff till ridsport.se.

"Om alla lag gör sitt bästa är det svårt att ta medalj, får vi chansen tar vi den så klart men annars är målet att hålla vår nivå och se hur långt det räcker."

Annons

Annons

Ny chans nästa år

Niklas Lindbäck på Focus Filiocus deltar i den individuella tävlingen och är samtidigt reserv om något skulle hända något av de fyra ekipagen.

Lyckas inte landslaget i OS-kvalet ges en ny chans vid EM i Haras du Pin, Frankrike i augusti nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.