A-
A+

Mali bryter med franska armén

Franska styrkor patrullerar i Timbuktu i Mali i september 2021.
Franska styrkor patrullerar i Timbuktu i Mali i september 2021.
MaliTT-AFP

Den styrande militärjuntan i Mali gör verklighet av sina hot och river försvarsavtalet med landets tidigare kolonialmakt Frankrike, med hänvisning till att franska styrkor kränkt Malis luftrum.

Annons

Annons

"Sedan en tid tillbaka har regeringen i Mali med beklagande noterat en djup försämring av det militära samarbetet med Frankrike," säger talespersonen överste Abdoulaye Maiga i ett tv-uttalande.

Därmed har Mali gjort verklighet av det hot som man har varnat för i flera veckor och relationen mellan länderna har sjunkit ytterligare.

Sedan juntan tog makten i Mali i en kupp i augusti 2020 har förhållandet med Frankrike blivit allt mer ansträngt. Juntan har inte hörsammat internationella krav på en tidsplan för en återgång till ett demokratiskt styre och Frankrike motsätter sig också regimens närmanden till Ryssland och att den understöds av ökända ryska Wagnergruppen.

Frankrike har sedan 2013 hjälpt Mali att bekämpa ett uppror av jihadistiskt motiverade grupper, men i juni i fjol avslutade man sina gemensamma insatser med maliska styrkor och i februari togs beslutet att alla franska styrkor ska lämna Mali.

Juntan har efter det bland annat anklagat Frankrike för att använda drönare i landet utan tillstånd.

Frankrike har än så länge inte kommenterat uppgiften om det rivna försvarsavtalet.

I förra veckan förbjöd juntan de franska radio- och tv-bolagen RFI och France 24 permanent från att verka i Mali, sedan medierna rapporterat om att landets styrkor begått övergrepp på civila.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.