A-
A+

Malins pappa: En sten föll från bröstet

Hovrätten för Nedre Norrland dömer mannen till fem års fängelse.
Hovrätten för Nedre Norrland dömer mannen till fem års fängelse.
BrottTT

Under 25 år har familjen levt utan avslut. Nu kan de äntligen gå vidare, säger Malins pappa Rune Lindström.

Nu kan man gå till graven och tala om för Malin att inget står i vägen längre.

Annons

Annons

De tog emot domen tillsammans i Malins brors stuga utanför Örnsköldsvik.

Det var en sten som föll från bröstet. Det var en lättnad, verkligen. Vi har haft så mycket motgångar hittills men nu fick vi en framgång i det här ärendet, säger Rune Lindström.

Den 44-årige mannen döms mot sitt nekande för mordet som begicks 1996.

Nu har vi fått en fällande dom. Det är det som är det viktigaste. Även om man kan diskutera strafflängden, säger han.

Åklagaren yrkade på grund av den långa tid som förflutit sedan brottet på minst sex års fängelse. Malin Lindströms pappa hade hoppats på åtta. Hovrätten beslutade fem.

Friades 1998

I mer än 25 år har familjen tvingats hantera olika rättsliga turer kring fallet. Samma man som nu har dömts åtalades sommaren 1998 för mordet och han fälldes i Örnsköldsviks tingsrätt. Då fick han åtta års fängelse. Men i oktober samma år friades han på grund av brist på teknisk bevisning.

Sedan kom genombrottet. I juli 2020 blev det känt att nationellt forensiskt centrum (NFC) hos polisen lyckats få fram en sökbar dna-profil ur en spermafläck på flickans byxor. Åklagaren begärde att ett salivprov skulle få tas på den tidigare misstänkte mannen. Det nekade Högsta domstolen till.

Men en fördjupad uppföljning av polisen visade att det fanns kvar både hårstrån och blodprov från mannen, vilket ledde till att HD senare beviljade resning i målet.

Det har varit en lång och krånglig väg. Och sedan måste jag berömma kalla fall-gruppen. Utan deras jobb så hade det här aldrig inträffat. Högsta domstolen avslog ju begäran om topsning, det var integritetskränkande, det låter ju lite märkligt. Är man oskyldig behöver man väl inte vägra topsning? Men så är det i den här världen, säger Rune Lindström.
Det har varit en väldig press. Det har varit jobbigt när man aldrig fått ett avslut, men nu har vi fått ett avslut i alla fall. Så nu kan man gå till graven och tala om för Malin att inget står i vägen längre.

Annons

Annons

Ett stort stöd

Mannen har gett många olika förklaringar under rättsprocesserna. Först under hovrättsförhandlingen i år erkände 44-åringen att han varit i kontakt med flickans döda kropp. Vad som skett kanske familjen aldrig får veta.

Jag kan bara spekulera och det är ingen anledning. Man kan ha en känsla för vad som har hänt, säger Rune Lindström.
Ett fegt dåd.

Många i Örnsköldsvik har under årens gång hört av sig till familjen och dem vill pappan tacka.

Jag har fått många uppmuntrande ord från bekanta och även obekanta människor hela tiden, så vi har haft ett väldigt bra stöd av alla här i stan. Till dem vill jag uttrycka mitt tack.

TT: Känner du något agg mot mannen som nu döms?

Jag känner inte samma agg kanske som tidigare, men samtidigt så kan jag inte förstå hur man kan göra en sådan här sak, att sätta sig över liv och andras liv. Det är för mig obegripligt. Då ska man bestraffas, och det har han blivit bestraffad för nu. Så nu, äntligen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.