Malis junta och opposition i samtal

Miltärjuntans ledare i Mali, överste Assimi Goita, ska träffa företrädare för en protestkoalition för att diskutera framtiden efter statskuppen i landet.
Miltärjuntans ledare i Mali, överste Assimi Goita, ska träffa företrädare för en protestkoalition för att diskutera framtiden efter statskuppen i landet.
MaliTT-AFP-Reuters

En koalition av grupper som engagerar sig för återgång till civilt styre i Mali är villig att samarbeta med den militärjunta som kuppade till sig makten den 18 augusti.

Annons

Annons

De första formella samtalen hölls på onsdagen mellan juntan och koalitionen, som kallar sig 5 juni-rörelsen.

Vi sade till juntan att det skulle vara nyttigt att följa upp med verkliga diskussioner. De höll med och sade att de kommer att tillfråga folket, säger Modibe Kone, en av ledarna för rörelsen.

Gemensamt motstånd

5 juni-rörelsen består av gräsrotsgrupper, politiska partier och tongivande religiösa personer – alla förenade i motståndet mot president Ibrahim Boubacar Keïta, som militären grep i kuppen.

Nästa möte mellan parterna är planerat till lördag. Då ska juntaledaren överste Assimi Goita delta, vilket han inte gjorde på onsdagen.

Militärjuntan för också samtal med sändebud från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas om en fredlig utveckling i Mali. Häromdagen bröt dessa förhandlingar samman.

Annons

Annons

Juntan vill ha tre år

På onsdagen upplyste juntan en delegation från Ecowas att militären önskar behålla makten under en övergångsperiod på tre år.

Men Ecowas accepterar inte det budet, utan föreslår en interimsregering, ledd av en civil person eller en pensionerad militär, under högst tolv månader.

Ledarna för de 15 medlemsländerna i Ecowas träffas på fredag för att diskutera fortsättningen av förhandlingarna.

EU fryser insatser

EU fördömde omedelbart förra veckans statskupp och ställde på onsdagen in två utbildningsuppdrag i Mali, ett med militären och ett annat med civila säkerhetsstyrkor.

Samtidigt säger EU:s utrikeschef Josep Borrell att EU avser att fortsätta att hjälpa Mali att få bukt med sina problem:

Arbetet kommer att fortsätta och vi återupptar aktiviteterna snarast möjligt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons