A-
A+

Målvakten hjälte när Finland vann rysare

Finlands målvakt Jussi Olkinuora håller undan för Tysklands Marco Nowak.
Finlands målvakt Jussi Olkinuora håller undan för Tysklands Marco Nowak.
IshockeyTT

Finland har chansen att vinna sitt andra raka guld i ishockey-VM.

Men först efter en rysare kunde överraskningen Tyskland besegras i semifinal med 2–1.

Målvakten Jussi Olkinuora blev stor blåvit hjälte.

Annons

Annons

Nu väntar en repris på 2019 års VM-final för Finland. Då som nu väntar Kanada. Fjolårets turnering blev inställd på grund av coronapandemin.

Vilken insats av oss, nu har vi en match kvar av säsongen. Vi har visat att vi kan vinna över Kanada, så det är bara att upprepa, säger backen Tony Sund till SVT.

Uddamålssegern var Finlands sjätte i VM och kom efter stor dramatik.

Tyskland, som gjorde sin första VM-semifinal sedan 2010, jagade kvittering och pressade bitvis Finland hårt i den tredje perioden.

"Riktigt bra"

Tyskland vann skotten med 28–17 men den finländske målvakten Jussi Olkinuora, till vardags i Magnitogorsk i KHL, gjorde en hjälteinsats och räddade bland annat ett öppet läge från Marcel Noebels med fem minuter kvar.

De pressade oss hårt, men Jussi var riktigt bra, vi har stort förtroende för honom. Han gjorde några riktigt bra räddningar, säger Hannes Björninen som sköt 2–0-målet, på den digitala presskonferensen.

Det blev en finländsk tränarduell då Toni Söderholm, förre landslagsbacken, leder Tyskland och nu mötte rutinerade och framgångsrike Jukka Jalonen.

Båda såg ut att ha samma taktik, åtminstone till en början. Det var försiktigt, tätt i mittzon och säkerheten främst.

Annons

Annons

Tyska misstag

Det var ändå Tyskland som var spelförande i första perioden – men Finland utnyttjade två tyska misstag.

Iiro Pakarinen sköt 1–0 efter 13.50 på ett skott som tyske målvakten Mathias Niederberger släppte in enkelt mellan benen.

I slutet av första gjorde Hannes Björninen 2–0 på ett friläge, framspelad av lagkaptenen Marko Anttila som bröt en dålig passning av unge tyske talangen Lukas Reichel.

I andra tvingades Tyskland ännu mer framåt och utdelningen kom i numerärt överläge. Matthias Plachta sköt 2–1 bakom en skymd Jussi Olkinuora i Finlands mål.

Finland jagar sitt fjärde VM-guld genom tiderna och det andra raka mot ett Kanada som spelade tidig semifinal och fick fyra extra timmars vila inför finalen.

Vi kommer att vara redo. Det blir tufft, men det är sista matchen för säsongen, säger förre Örebroforwarden Jere Sallinen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!