Målvaktskris i Malmö inför guldjakt och kval

Marko Johansson fick en en smäll i ryggen mot Norrköping i allsvenskan men väntas stå när Malmö FF möter Lokomotiva Zagreb i kvalet till Europa League. Arkivbild.
Marko Johansson fick en en smäll i ryggen mot Norrköping i allsvenskan men väntas stå när Malmö FF möter Lokomotiva Zagreb i kvalet till Europa League. Arkivbild.
FotbollTT

Allsvensk guldjakt och ambitionen att kvala in till gruppspelet i Europa League – Malmö FF har fullt upp på två fronter.

Då tornar en målvaktskris upp sig.

Johan Dahlin kan missa resten av säsongen, Marko Johansson dras med skavanker och Dusan Melicharek får lämna fotbollsklubben.

Annons

Annons

I värsta fall kan Malmö FF behöva släppa fram någon av tonåringarna Lamin Sarr, 19, eller Melker Ellborg, 17, mot Lokomotiva Zagreb i Europa League-kvalet på torsdagskvällen. Klubben vill inte gå ut med hur illa det är med Dahlin, men Aftonbladet skriver att han måste operera axeln och inte spelar mer den här säsongen.

Marko Johansson avbröt utlåningen till Mjällby och har stått sedan Dahlin skadades, men Johansson fick en smäll i ryggen i 1–1-matchen mot IFK Norrköping i söndags och har haft problem sedan dess.

Letar ny målvakt

Melicharek har varit skadad sedan i somras och MFF väljer att bryta kontraktet med den 36-årige tjecken. Klubben har kommunicerat att man letar efter en kontraktslös målvakt som täckning bakom Johansson. Att värva går inte eftersom transferfönstret är stängt.

Mathias Nilsson, 21, kan också bli aktuell. Han är utlånad till Lunds BK och kan ansluta med ett dygns varsel, men han får inte spela i Europa League, skriver Sydsvenskan.

Det troliga är att Marko Johansson lappas ihop bäst det går och står mot Lokomotiva Zagreb i den tredje kvalomgången. Vinnaren på Stadion är klar för playoff – det sista steget på trappan till gruppspelet – mot vinnaren i mötet Granada–Lokomotiv Tbilisi.

Mittfältsstjärnan Anders Christiansen är inte kvitt sina skadeproblem.

Jag kan säga att "AC" inte är klar ännu. Men vi hoppas självklart på att få honom redo så fort som möjligt, säger tränaren Jon Dahl Tomasson.

Annons

Annons

Svår uppgift för Djurgården

För Djurgården väntar Cluj, Rumänien. Tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf får lagom till matchen fler valmöjligheter. Trion Niklas Bärkroth, Haris Radetinac och Fredrik Ulvestad deltog på onsdagens träning och ska vara uttagningsbara.

Erik Berg missar matchen och Edward Chilufya är ett frågetecken på grund av förkylning.

Cluj nådde gruppspelet förra säsongen. Den rumänska mästarklubben var också ytterst nära att ta sig vidare i kvalet till Champions League men åkte ut efter straffar mot Dinamo Zagreb.

Förre landslagsprofilen Dan Petrescu tränar Cluj, som vunnit ligan tre år i rad och som inlett årets seriespel starkt – och det trots att stora delar av truppen drabbades av coronaviruset för ett tag sedan. I dagsläget finns inga positiva fall.

Vinnaren på Tele2 arena ställs mot antingen KuPS, Finland, eller Suduva, Litauen, i playoff.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons