Man dömd för grovt artskyddsbrott överklagar

Mannen dömdes bland annat för smuggling sedan han köpt en kungsörn i Norge och fört över den till Sverige utan korrekta handlingar. 'Han har agerat utan uppsåt' skriver advokaten i överklagandet.
Mannen dömdes bland annat för smuggling sedan han köpt en kungsörn i Norge och fört över den till Sverige utan korrekta handlingar. "Han har agerat utan uppsåt" skriver advokaten i överklagandet.
BrottTT

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Ett år och fyra månaders fängelse. Det blev straffet för den man i 50-årsåldern som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. Han fälldes för grovt artskyddsbrott och smuggling av Alingsås tingsrätt.

Nu överklagar mannen domen. I sin inlaga menar han, via sin advokat, att han vill bli frikänd på samtliga åtalspunkter, eller i vart fall få mildare straff. Han har hela tiden förnekat brott.

Som motiv anges att han anser att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering samt att han agerat utan uppsåt.

Målet inleddes redan 2016 och efter utredning väcktes åtal i januari 2020. På nätet har mannen bjudit ut bland annat klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han hävdade under rättegången att många av föremålen som han sålde inte var äkta.

Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som drivit ärendet har tidigare sagt att omfattningen av försäljningen gör det till det största målet i sitt slag i Sverige hittills.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons