A-
A+

Man misstänkt för dubbla norska kvinnomord

Vem dödade Birgitte Tengs?, undrade författaren Bjørn Olav Jahr 2015. Nu kan en lösning på mordet 1995 vara nära. Arkivbild.
Vem dödade Birgitte Tengs?, undrade författaren Bjørn Olav Jahr 2015. Nu kan en lösning på mordet 1995 vara nära. Arkivbild.
NorgeTT

17-åriga Birgitte Tengs hittades mördad i Karmøy på den norska sydvästkusten i maj 1995. Fem år senare hittades 20-åriga Tina Jørgensen från Stavanger död i en brunn längs samma kuststräcka.

Tack vare DNA-träffar av polisens kalla fall-grupp har en man nu gripits, rapporterar norska medier.

Annons

Annons

Polisinspektörerna Lars Ole Berge och Unni Byberg Malmin under fredagens pressträff.
Polisinspektörerna Lars Ole Berge och Unni Byberg Malmin under fredagens pressträff.

En man i 50-årsåldern har gripits i norska Haugalandet, misstänkt för de båda morden. Mannen har tidigare förhörts under utredningen av mordet på Birgitte Tengs, skriver VG, men inte varit misstänkt. I stället dömdes 1997 17-åringens kusin för dådet, men frikändes senare i en högre instans.

De nuvarande misstankarna bygger på resultatet av nya DNA-undersökningar, säger polisinspektör Lars Ole Berge under en pressträff på fredagen.

Den nu gripne mannen är tidigare dömd för brott, enligt polisen som dock inte vill gå in på vilken typ av brott det rör sig om.

Birgitte Tengs föräldrar är i chock efter beskedet, säger advokat Erik Lea som företräder familjen.

Det kom som en chock för mina klienter. I 25 år har de levt i tron att det var kusinen som låg bakom mordet, säger han till VG.

"Kastas tillbaka 20 år"

Gripandet av mannen har kommit till stånd tack vare den norska rikskriminalpolisens kalla fall-grupp, som 2017 inledde en ny utredning av Birgitte Tengs-fallet. Enligt VG ska bland annat nya DNA-analyser ha gjorts av hårstrån som hittades på hennes kropp.

Även i Tina Jørgensen-fallet har flera personer misstänkts för mordet, däribland hennes pojkvän, men misstankarna har avskrivits med åren. Sedan mordet år 2000 har 2 000 förhör hållits och polisen har fått in 1 700 tips i saken, skriver VG.

Under fredagens pressträff uppger polisen att den nu gripne har förhörts som vittne även i utredningen av mordet på Tina Jørgensen.

För att uttrycka det milt så är det tämligen upprivande att få ett sådant här besked. Plötsligt kastas man 20 år tillbaka i tiden, säger Jørgensen mamma till tidningen Jærbladet.

Annons

Annons

Kritik mot polisen

Mannen som nu gripits var i Stavanger vid tidpunkten för Tina Jørgensens försvinnande, uppger polisen.

Det tillsammans med andra uppgifter gör att han nu misstänks, säger polisinspektör Unni Byberg Malmin enligt nyhetsbyrån NTB.

Båda morden har varit föremål för omfattande medierapportering i Norge. I boken "Hvem drepte Birgitte Tengs" riktades 2015 kraftig kritik mot polisens utredning av fallet.

Mannen i 50-årsåldern kommer att framträda inför tingsrätten i Sandnes vid Stavanger under fredagseftermiddagen och väntas då begäras häktad, enligt NTB. Han nekar till alla anklagelser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!