A-
A+

Manar till samarbete i kampen mot plasten

Plast är ett stort problem i världen. Arkivbild.
Plast är ett stort problem i världen. Arkivbild.
MiljöTT

Plast är ett växande problem som världen ska bekämpa gemensamt. Förhoppningen är att få draghjälp från näringsliv och civilsamhälle, som har bjudits in till samtal i Stockholm.

Alla måste engagera sig, säger Monica Medina vid USA:s utrikesdepartement.

Annons

Annons

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Mikroplast har tagit sig ända upp till toppen av Mount Everest, en plastpåse har hittats längst ned i Marianergravens djup och om mindre än 30 år kan det finnas mer plast än fisk i haven, varnar FN. Samtidigt pekar produktionen och konsumtionen av plast, som uteslutande tillverkas av fossila råvaror, stadigt uppåt.

Men förhoppningen är att ett globalt rättsligt bindande avtal ska bekämpa plastföroreningarna genom att förebygga och minska nedskräpning och mikroplaster. Det är den viktigaste överenskommelsen för miljön som har gjorts sedan Parisavtalet, sade FN:s miljöchef Inger Andersen efter det att världens länder i våras enades om att inleda förhandlingar senare i år.

Ska förhandlas

Ännu finns inga detaljer om vad avtalet ska innehålla, däremot finns ett ramverk som sträcker sig över plastprodukternas hela livscykel – från hur de produceras till hur de hanteras när de slängs.

Förhandlingarna är tänkta att gå i mål 2024 och för att hålla diskussionen levande har Sverige och USA bjudit in andra länder, civilsamhälle och näringsliv till ett rundabordssamtal som ska kretsa kring hur finansieringen kan se ut för att lösa plastproblemet.

Plastföroreningar är ett globalt och gränsöverskridande problem. Medan vi förhandlar det rättsligt bindande verktyget måste vi fortsätta att agera här och nu för att förhindra att plastföroreningarna ökar, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på väg in till mötet som sker dagen innan FN:s miljökonferens Stockholm +50 drar i gång.

Annons

Annons

"Trötta på plast"

För att komma till rätta med problemet måste alla vara med på tåget, understryker Monica Medina vid det amerikanska utrikesdepartementet. USA ska bidra med närmare 7 miljoner dollar, motsvarande omkring 69 miljoner kronor, till utvecklingsländer som vill ta fram nationella handlingsplaner i plastkampen.

Det krävs globala åtgärder för att få stopp på gisslet med plastföroreningar. Jag är säker på att vi alla har tröttnat på plast, säger Medina.
Beslutsförfattare måste engagera sig. Alla måste vara med för att hitta innovativa lösningar, i synnerhet vad gäller finansiering som går i linje med målen för hållbar utveckling.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.