A-
A+

Månbil parkerar för tre veckors iskall natt

Bild som månbilen Pragyan tog av sin omgivning, inklusive landaren Vikram, efter landningen
Bild som månbilen Pragyan tog av sin omgivning, inklusive landaren Vikram, efter landningen
RymdenTT

Indiens lilla månbil Pragyan har framgångsrikt slutfört en rundtur vid månens sydpol, efter den historiska landningen nyligen. Nu parkeras bilen för den brutalt kalla natten, som varar i nästan tre jordveckor.

Annons

"Rovern har slutfört sina uppgifter. Den står nu stabilt parkerad och är försatt i sovläge", meddelar rymdstyrelsen Isro.

Pragyan har skickat hem mängder av data för analys i Indien. Uppdraget var bland annat att spana efter spår efter fryst vatten vid månens sydpol, som mänskliga sonder aldrig tidigare besökt.

Förbränningsmotorer fungerar inte på månen, så Pragyan är liksom alla tidigare månbilar eldriven och utrustad med solpaneler för laddning. Nu håller Isro tummarna för att tekniken klarar den brutala månvintern, som kan innebära temperaturer på minus 120 grader eller ännu kallare.

"Batteriet är fulladdat. Solpanelen är placerad för att ta emot ljuset när solen går upp den 22 september", skriver rymdstyrelsen. "Vi hoppas på ett framgångsrikt uppvaknande för nya uppgifter!"

Rovern ingår i expeditionen Chandrayaan-3, som redan ses som en stor framgång. Som fjärde land lyckades Indien sätta ned en sond på månen, och det bara några dagar efter det att Ryssland misslyckats med sin Luna 25 – den kraschlandade och förstördes.

Indien satsar nu på att bli en stormakt även i rymdsammanhang, och skickade i helgen också upp sonden Aditya L1 som ska studera solen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.