A-
A+

Många anmälningar om covidsmitta inom vården

Inspektionen för vård och omsorg har fått in många anmälningar om smitta inom vården. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg har fått in många anmälningar om smitta inom vården. Arkivbild.
VårdTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har hittills fått in omkring hundra lex Maria-anmälningar som kopplas till covid-19. Av dem handlar en tredjedel om smitta inom vården eller äldrevården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det var ju allvarliga vårdskador på väldigt många personer. Vi ville också se att de åtgärder vi hade vidtagit var rätt, eller kunde vi göra något mer? Min förhoppning är att Ivo anser att kommunen har vidtagit adekvata åtgärder för att det inte ska inträffa igen, säger Karin Wedin Papaztcheva, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid ett äldreboende i Delsbo där 33 personer smittades, varav 13 avled.

Två utbrott förra våren vid Skånes universitetssjukhus har anmälts. Stefan Olsson Hau, sektionschef vid neurologiavdelningen i Malmö, säger att man inte hade tillräcklig kunskap om viruset och att sjukhuset i dag är bättre på att förhindra smitta.

Vi använde skyddsutrustning som följde riktlinjerna, men riktlinjerna har förändrats. Då var det ganska lätt att få in viruset på avdelningen, även om vi följde rutiner, säger han till radion.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss