A-
A+

Många barn riskerar att dö när regnet uteblir

Hundratusentals barn riskerar att dö av svält i Etiopien. Arkivbild.
Hundratusentals barn riskerar att dö av svält i Etiopien. Arkivbild.
EtiopienTT

Allt fler barn svälter på Afrikas horn. Hundratusentals riskerar att dö till följd av uteblivet regn och förstörda skördar i kombination med stigande matpriser som en konsekvens av kriget i Ukraina.

Annons

Annons

185 000 barn i Etiopien är drabbade av den dödligaste varianten av undernäring, rapporterar Rädda barnen.

Antalet personer som söker hjälp för undernäring på organisationens mottagningar i området har ökat med 320 procent mellan september 2021 och januari 2022.

"På plats kunde jag tydligt se att barnen, särskilt de små, drabbats värst. Extrem torka, förlorade inkomster och flykt inom landet har knäckt många familjers motståndskraft, samtidigt som pandemin och kriget i Ukraina drivit upp matpriser och minskat stödet från givare. Överallt där vi jobbar handlar det nu om att rädda liv", säger Sebastian Derle, landsansvarig för Etiopien, som besökte landet tidigare i år, i ett pressmeddelande.

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. I Etiopien, Kenya och Somalia beräknas någon dö på grund av hunger var 48:e sekund, enligt en färsk rapport från organisationen.

I Etiopien är nästan en fjärdedel av all befolkning, 30 miljoner människor, i behov av humanitär hjälp. Ungefär 12 miljoner av dem är barn.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel organisation som källa till rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.