A-
A+

Många befaras förolyckade på Medelhavet

70 personer befaras ha omkommit i Medelhavet, då en migrantbåt gjorde nödanrop och sedan försvann. Arkivbild.
70 personer befaras ha omkommit i Medelhavet, då en migrantbåt gjorde nödanrop och sedan försvann. Arkivbild.
MedelhavetTT-AFP

Skilda rapporter gör gällande att tiotals människor saknas på Medelhavet.

En räddningsbåt har kommit tillbaka till Libyen med åtminstone delar av en passagerarskara.

Annons

Annons

Enligt hjälporganisationen Alarm Phone som verkar i Medelhavsområdet norr om den afrikanska kusten gjorde en migrantbåt med 70 personer ombord flera nödanrop för fyra dagar sedan, efter avresa från den libyska kuststaden al-Khums.

Sedan dess har den inte hörts av. Maltesiska eller italienska myndigheter som bevakar havsområdet där den försvann har inte heller berättat om någon räddningsinsats.

Senare på lördagen meddelade FN:s flyktingorgan UNHCR att 89 personer som försökt migrera till Europa har räddats till havs och förts tillbaka till Libyen och huvudstaden Tripoli. Två döda kroppar har också återförts – men ytterligare 40 personer ser ut att saknas.

Det framgår inte om Alarm Phone och UNHCR pratar om samma grupp människor. Det är drygt tio mil fågelvägen mellan Tripoli och al-Khums.

Mängder av människor som vill försöka migrera till Europa hamnar hos båtsmugglare i Libyen och ger sig ut på farliga båtfärder. Hittills i år har åtminstone 1 369 personer omkommit på havet, såvitt känt för FN:s migrationsorgan IOM fram till och med början av september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.