A-
A+

Många coronaprotester i Europa

Polisen trycker tillbaka demonstranter i tyska Kassel.
Polisen trycker tillbaka demonstranter i tyska Kassel.
TysklandTT

Demonstrationer mot coronarestriktioner hölls i en rad länder under lördagen. På några håll ledde protesterna till sammandrabbningar med polis.

Annons

Annons

Tusentals människor demonstrerade i London på lördagen.
Tusentals människor demonstrerade i London på lördagen.

I Amsterdam använde polisen vattenkanon för att skingra omkring 500 demonstranter, rapporterar AFP.

Och i tyska Kassel satte polisen in pepparsprej och vattenkanoner mot en demonstration som samlat tusentals deltagare. Bakom protesten står personer med koppling till Querdenken-rörelsen – en blandning av coronaförnekare, högerextrema och vaccinmotståndare.

Konfrontationer med polis

Demonstranterna hade fått tillstånd att hålla sig till två platser i de östra delarna av Kassel, men när demonstranter tagit sig in till centrum uppstod konfrontationer med polis, rapporterar tidningen Hessische Niedersächsische Allgemeine.

På lördagseftermiddagen bedömde polisen att mellan 15 000 och 20 000 personer deltog i protesten i centrum. Innerstaden stängdes för buss- och spårvagnstrafik.

I London samlades tusentals människor. Demonstranterna gick från Hyde Park mot Westminster. Polisen grep minst 33 personer, rapporterar BBC.

Även i Wien hölls en demonstration. Drygt tusen personer deltog innan polisen upplöste den. Flera personer greps, enligt österrikiska medier.

I den lilla schweiziska staden Liestal samlades mellan 3 000 och 5 000 personer till en tyst protest för att kräva ett slut på åtgärder som tvingat restauranger och andra offentliga lokaler att hålla stängt i månader. Och i Bulgariens huvudstad Sofia demonstrerade 500 personer.

Annons

Annons

Säkra mötesplatser

I Berlin är drygt 1 800 poliser i tjänst för att hålla ordning vid en rad demonstrationer under helgen. Man har också inrättat säkra mötesplatser för journalister där reportrar som känner sig hotade kan dra sig undan, skriver Berliner Zeitung.

Ungefär 400 personer demonstrerade i Helsingfors. Polisen tillät demonstranterna att fortsätta sedan de delat upp sig i mindre grupper, skriver nyhetsbyrån SPT.

I Oslo samlades mellan 100 och 200 personer utanför stortinget för att protestera mot coronarestriktioner och vaccineringen, rapporterar NTB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!