A-
A+

Många döda i flygangrepp i Tigray

António Guterres uppmanar parterna i konflikten att följa internationella lagar. Arkivbild.
António Guterres uppmanar parterna i konflikten att följa internationella lagar. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP-Reuters

Minst 43 människor dödades i ett flyganfall i staden Togoga i den etiopiska regionen Tigray.

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt oroad" av uppgifterna.

Annons

Annons

Uppgifterna om de dödade i flyganfallet kommer från en representant för sjukvården i regionen, som i sin tur hänvisar till räddningstjänst och vittnen. Ytterligare ett 40-tal personer uppges ha livshotande skador.

Bomben slog ned i en marknad vid 13-tiden, lokal tid, i tisdags, enligt en kvinna som uppger att hennes man och tvååriga dotter skadades i attacken.

Vi såg inte flygplanet, men vi hörde det, säger hon.
När explosionen inträffade sprang alla ut. Vi kom tillbaka efter ett tag och försökte hjälpa de skadade, säger kvinnan.

Ett annat vittne, en 47-årig kvinna, säger att hon såg 58 döda kroppar efter anfallet, och bedömer att omkring 200 skadades.

FN kräver tillträde

Den etiopiska militären vill varken bekräfta eller dementera flygräden, men en talesperson hävdar att man inte riktar in sig på civila.

FN kräver en skyndsam utredning av vad som hände. En talesperson för FN:s generalsekretare António Guterres säger att han är "djupt oroad" av uppgifterna om civila dödsoffer i en flygattack.

Vi har krävt tillträde till området för att kunna bedöma situationen och se hur vi kan erbjuda hjälp, men hittills har vi inte fått den möjligheten. Situationen i området fortsätter vara väldigt, väldigt instabilt, säger talespersonen Stephane Dujarric.

USA stämmer in i kravet på en skyndsam utredning av händelsen, och uppmanar etiopiska myndigheter att säkerställa att de skadade får omedelbar tillgång till sjukvård.

"Vi fördömer starkt detta förkastliga dåd", säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price i ett uttalande.

Annons

Annons

Inbördeskrig sedan i höstas

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november förra året efter anklagelser om att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Flera vittnesmål om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande har kommit från regionen, med vilken kommunikationen länge var avskuren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!