Många döda i flygplatsdåd i Jemen

Människor springer i väg i samband med granatattacken mot flygplatsen i Aden i Jemen.
Människor springer i väg i samband med granatattacken mot flygplatsen i Aden i Jemen.
JemenTT-AFP-Reuters

Minst 26 personer dödades i attacken mot flygplatsen i hamnstaden Aden i Jemen, uppger en sjukhuskälla.

Dådet skedde kort efter att ett flygplan med landets regering anlänt från Saudiarabien.

En explosion har även hörts i närheten av presidentpalatset.

Annons

Annons

Annons

Annons

Landets informationsminister anklagar Huthirebellerna för attacken mot flygplatsen. Enligt en säkerhetskälla träffade tre granater flygplatsen.

Ett av dödsoffren arbetade för Internationella Röda Korskommittén, uppger organisationen. Tre av dess medarbetare skadades i attacken, medan ytterligare två personers öden är okända.

Över 50 personer skadades, enligt sjukhuskällor.

Nyhetsbyrån Reuters anger med hänvisning till regeringskällor ett något lägre dödstal – 22 dödsoffer.

Minst två explosioner hördes när regeringsföreträdarna lämnade flygplanet, säger en korrespondent för nyhetsbyrån AFP.

Flyende människor

Rök steg från flygplatsbyggnaden efter händelsen, visar bilder från den saudiska tv-kanalen al-Hadath. Bilder från platsen visar också människor som springer från flygplatsbyggnaden, och förödelse i vänthallarna efter explosionerna.

Regeringsföreträdarna, bland dem landets premiärminister Main Abd al-Malik Said, fördes oskadda till stadens presidentpalats efter dådet, meddelar vittnen och saudiska medier.

En explosion har hörts även vid presidentpalatset, men det finns inga uppgifter om eventuella skador. Enligt den saudiskledda militärallians som strider på regeringens sida i Jemenkriget har en drönare skjutits ned vid palatset.

Annons

Annons

Många hade samlats

Många hade samlats på flygplatsen för att möta den nytillträdda regeringen, som anlände bara dagar efter att ha svurits in av den jemenitiske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi i Saudiarabien.

Tiotusentals människor, främst civila, har dödats och miljoner har tvingats lämna sina hem under det fem år långa kriget i Jemen, som FN kallat världens värsta humanitära katastrof. På ena sidan i konflikten står de Iranstödda Huthirebellerna, på den andra den internationellt erkända regeringen uppbackad av en saudiskledd militärallians.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons