A-
A+

Många fast på afghansk flygplats

Omkring tusen personer uppges sitta fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
Omkring tusen personer uppges sitta fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
AfghanistanTT

Omkring tusen personer är fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, i väntan på att kunna flyga ut från landet, rapporterar The New York Times.

Annons

Annons

USA, Qatar och talibanerna förhandlar om hur personerna – bland annat medborgare i USA och personer med visum dit – ska kunna flygas ut.

Vissa har beskrivit det som att talibanerna håller personerna gisslan, och att de vill ha något i utbyte för att låta flygplanen lyfta. Andra – bland annat USA:s utrikesdepartement – beskriver det som att flygplanen har fått grönt ljus, och att man bara väntar på ett sista godkännande innan de kan lämna landet.

"Trycket ökar"

Många som har tagit sig till flygplatsen i hopp om att kunna fly Afghanistan är kvinnor och flickor, bland annat 34 som tränats i klättring och friidrott av organisationen Ascend.

Trycket ökar. Folkmassan växer. Det är helt enkelt otäcka scener. Vi kan inte återvända. Flickorna är skräckslagna. Mina flickor är alla hazarer. För dem är det inget alternativ att åka tillbaka, de är riktigt desperata att åka, säger Marina LeGree, grundare för organisationen, till tidningen.

Hazarer är den tredje största folkgruppen i Afghanistan, och var förföljda av talibanerna under deras styre. Rättighetsorganisationen Amnesty har bland annat uppgett att talibaner nyligen mördat hazarer i provinsen Ghazni.

Annons

Annons

Hjälparbetare ska skyddas

Talibanerna lovade på söndagen att hjälparbetare – både kvinnor och män – ska skyddas och kunna röra sig fritt i Afghanistan, i samband med att FN:s humanitäre chef Martin Griffiths besökte huvudstaden Kabul, uppger FN i ett uttalande.

Efter talibanernas övertagande står landet inför en humanitär kris till följd av torka och ekonomisk kollaps. Halva befolkningen, 18 miljoner människor, behöver humanitärt stöd för att överleva, enligt FN.

"FN-delegationen lovade att fortsätta med humanitärt stöd till det afghanska folket, och (Griffiths) säger att han kommer att uppmana till mer stöd till Afghanistan under kommande möten med givarländer", säger den talibanske talespersonen Suhail Shaheen på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!