A-
A+

Många hostar – men inte mer än normalt

I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen. Arkivbild.
I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen. Arkivbild.
HälsaTT

Har du många sjuka kollegor just nu eller är det många som är hemma och vabbar?

Trots att det kan verka som att förkylningarna aldrig släpper ligger vi på normala sjukdomsnivåer för årstiden, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Just nu ökar förkylningarna i samhället. Folkhälsomyndigheten har den senaste månaden uppmätt en ökad andel rhinovirus och metapneumovirus, jämfört med månaden innan. Även influensan har kommit tillbaka efter att ha varit helt borta i några veckor.

Det är många som hostar och har ont i halsen den här tiden på året. Det sammanfaller också med pollensäsongen, säger Annasara Carnahan, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Covid-19 står också för en stor del av de sjukdomar som sprids.

Att det ter sig som att vi är mer sjuka sedan pandemin började är dock inte så konstigt, menar Carnahan. Rekommendationen om att stanna hemma när man är sjuk ligger kvar. Det gör det mer märkbart när vänner och kollegor är förkylda.

Tidigare märktes det inte på samma sätt när människor var sjuka. Då kunde personer gå runt och snörvla på arbetet utan att man tänkte på det, säger hon.
Vi känner efter extra mycket hur vi mår nu. Jag tror att vi har vant oss vid det.

Förkylningssäsongen börjar oftast under hösten när barnen återvänder till skolorna. I takt med att vi rör oss mot sommaren kommer förkylningarna att avta igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.