A-
A+

Många inställda tåg – även sedan MTR tog över

MTR har ställt in runt 150 avgångar i Mälardalstrafiken sedan operatören tog över driften från SJ i söndags. Arkivbild.
MTR har ställt in runt 150 avgångar i Mälardalstrafiken sedan operatören tog över driften från SJ i söndags. Arkivbild.
TrafikTT

I söndags tog privata tågoperatören MTR över driften av Mälardalstrafiken från den hårt kritiserade statliga aktören SJ. Sedan dess har MTR helt eller delvis ställt in runt 150 avgångar.

Företaget räknar med att tågstrulet fortsätter över jul och nyår – om än i minskande omfattning.

Annons

Annons

Mälardalstrafiken tampades redan före övertagandet med många inställda avgångar till följd av SJ:s krånglande schemaläggningssystem.

Mälardalstrafiks styrelseordförande Kristoffer Tamsons (M) riktade hård kritik mot både SJ och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för de inställda avgångarna och meddelade att Mälardalstrafik ska begära vite av SJ.

Brist på lokförare

Men problemen för de luttrade resenärerna har alltså fortsatt sedan MTR tog över driften, vilket P4 Sörmland var först med att uppmärksamma. MTR bekräftar för TT att omkring 150 avgångar helt eller delvis har ställts in sedan i söndags.

Vi har haft höga sjuktal och vi har inte hunnit examinera lokförare i den omfattning som vi skulle behöva göra för att få full trafik, säger Lars Nyström på MTR:s pressjour till TT.

Han förklarar att MTR misslyckades med att få över tillräckligt många lokförare från SJ sedan MTR i december i fjol vann upphandlingen om driften. Personalbristen tar tid att lösa eftersom lokförarutbildningen är drygt ett halvår, enligt Nyström.

När vi förstod det började vi rekrytera och utbilda direkt. Vi har som företag tagit ett ganska stort ansvar, vi driver en YH-utbildning för lokförare som utbildar både till oss och till andra operatörer. Det är brist på lokförare generellt i hela landet, säger han.

Annons

Annons

"Blir bättre i närtid"

MTR räknar med att störningarna fortsätter över jul- och nyårshelgen, men att de inställda avgångarna successivt blir färre.

Det är jättetråkigt och vi hade verkligen hoppats att det skulle ha gått mycket bättre, men det kommer i närtid att bli bättre. Det är aldrig roligt att inte svara upp till kundernas förväntan, säger Nyström.

Kristoffer Tamsons säger att han ser allvarligt på varje enskild avgång, men konstaterar att MTR tar över "med de sedvanliga övertagandeutmaningar som alltid finns" och lyfter fram att det har upprättats en gemensam åtgärdsplan.

Jag är inte nöjd förrän trafiken går som den ska, men jag är nöjd med att vi nu har en operatör på plats som inte mörkar problemen, gör sitt yttersta och om den inte gör sitt yttersta kommer att få betala för det, säger Tamsons.

Utökad trafik

Han säger vidare att det "inte går att jämföra MTR:s första vecka med SJ:s sista vecka" eftersom trafiken har utökats i och med övertagandet.

Även om MTR har ställt in avgångar så innebär det ändå att de kör fler avgångar än vad SJ någonsin har kört på de här sträckorna, säger Tamsons.
Det är inte en ursäkt, men det ska sättas i relation till vad och hur trafiken ser ut i dag jämfört med hur den såg ut under förra veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.