Många men små valprotester i splittrat USA

Trumpanhängare under en protest i Las Vegas i torsdags kväll.
Trumpanhängare under en protest i Las Vegas i torsdags kväll.
USATT

Demonstrationer har brutit ut i USA efter presidentens upprepade påståenden om att valet är riggat. Såväl demokrater som republikaner har tagit till gatorna. Mestadels har det gått lugnt till, men under ytan spritter oron i ett splittrat land.

Annons

Annons

'Count every vote' (Räkna varje röst) har blivit ett slagord mot president Donald Trump och hans anhängare.
"Count every vote" (Räkna varje röst) har blivit ett slagord mot president Donald Trump och hans anhängare.
En Trumpanhängare i militärkläder diskuterar med en motdemonstrant i Detroit.
En Trumpanhängare i militärkläder diskuterar med en motdemonstrant i Detroit.
De försöker rigga ett val och vi kan inte låta det hända.

President Donald Trumps anmärkningsvärda uttalande saknar belägg men hans upprepade ifrågasättande av valet har fått anhängare – och motståndare – att reagera.

Facebook har stängt ned en grupp som samlat runt 300 000 Trumpanhängare som uppmanat till demonstrationer, våld och att störta regeringen.

Under torsdagen samlades Trumpsupportrar vid vallokaler på flera håll i landet för att kräva att rösträkningen stoppades eller görs om.

Hundratals gripits

I Milwaukee viftade ett 50-tal Trumpanhängare med flaggor och banderoller med slagorden "Räkna om" och "Riggat" framför en rösträkningsplats . Polisen i Philadelphia utreder också en misstänkt planerad attack mot ett rösträkningskontor. En man har gripits och ett vapen omhändertagits, enligt Reuters.

På flera håll har också demonstrationer mot Trump, och under sloganen "Räkna varje röst", hållits i större städer.

I Minneapolis greps över 600 demonstranter för störande av allmän ordning när de blockerade en väg under en protest mot Donald Trumps uttalande. Insatsen gick lugnt till, rapporterar AP.

Det har delvis blivit stökigt när demonstranter och motdemonstranter drabbat samman och polisen har över landet gripit flera personer som uppträtt våldsamt.

Till största del har det dock rört sig om mindre protester som gått fredligt till, rapporterar flera medier.

Annons

Annons

"Skrämmande att se"

Farhågor för att större våldsamheter och sammandrabbningar skulle bryta ut under valet verkar därmed inte ha besannats – än så länge. Men rösträkningen pågår fortfarande och i takt med att Biden tagit en allt större ledning över Trump har presidenten trappat upp retoriken i sina uttalanden och på sociala medier.

Och oron över vad som komma skall när ett resultat är klart hänger i luften.

"Det är något lugnande att titta på vad som inte hänt hittills. Vallokalerna märkte inte av något betydande våld eller väpnat hot, utländska motståndare lyckades inte med några cyberattacker mot vårt röstningssystem", skriver David Ignatius, kolumnist i The Washington Post.

"Men, efter att dagarna går utan något resultat, är det skrämmande att se militanta demonstranter samlas runt rösträkningsställen", fortsätter han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons