Många nyårsfyrverkerier avblåsta i år

På en del håll ersätts festligheterna med laser, men många kommuner och andra arrangörer av de traditionsenliga publika fyrverkerierna väljer att ersätta med ingenting. Arkivbild.
På en del håll ersätts festligheterna med laser, men många kommuner och andra arrangörer av de traditionsenliga publika fyrverkerierna väljer att ersätta med ingenting. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Sugen på att titta på ett maffigt fyrverkeri eller en stor lasershow på nyår?

På många håll ställs de traditionella publika firandena nu in – som ett led att försöka mota smittspridning och se till att människor inte samlas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett stort beslut att ta, säger Liselott Löfwall, ordförande för föreningen Ystad i centrum, till TT.

Föreningen, som består av fastighetsägare och andra aktörer, har tillsammans med kommun, polis och räddningstjänst kommit överens: Det blir inget fyrverkeri på grund av corona i år.

Ingen kan stå bakom detta med gott samvete. Det är en tradition som går tillbaka så många år så folk hade samlats där ändå, säger Löfwall.

" Inte samla människor"

Många gör likadant – bland annat Västerås, Lidköping och Eskilstuna. På en del håll ersätts festligheterna med laser, men många kommuner och andra arrangörer av de traditionsenliga publika fyrverkerierna väljer att ersätta med ingenting.

Tanken är att folk ska stanna hemma – helt enkelt.

På grund av pandemin går det inte att genomföra, på grund av smittrisken. Det handlar om att inte samla människor, säger Maria Tell, koordinator för kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Eskilstuna kommun.

Annons

Annons

"Vore ansvarslöst"

Firandet i Eskilstuna ersätts inte av något digitalt arrangemang. Men på vissa andra håll erbjuds alternativ. Det traditionsenliga fyrverkeriet vid Örebro slott byts till exempel ut mot ett blått ljus som ska lysa upp slottet, något som SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat om.

I Göteborg bryter Göteborgs-Posten sin återkommande tradition med sprakande fyrverkeri. Göteborgarna har bjudits på festligheterna sedan 1982, Men i år tar man paus. T idningen meddelade beslutet redan i november.

GP:s nyårsfyrverkerier är en väldigt fin tradition som uppskattas av många och har blivit en institution i Göteborg. Att ställa in dem känns därför så klart tråkigt, men allt annat vore ansvarslöst i det här läget, säger chefredaktör Christofer Ahlqvist till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons