A-
A+

Många tvivlar på människans klimatpåverkan

Greta Thunberg på plats vid klimatmötet i Glasgow.
Greta Thunberg på plats vid klimatmötet i Glasgow.
KlimatTT

Annons

Annons

Fyra av tio svenskar tvivlar på om människan ligger bakom klimatförändringarna. Det framgår av en ny undersökning som gjorts av Demoskop.

Av de som har svarat tror 1 procent att förändringarna enbart har med naturen att göra medan 8 procent tror att den huvudsakligen har naturliga orsaker. 31 procent anser att både mänsklig påverkan och naturen spelar in i förändringarna.

I undersökningen framkommer också att endast en av fyra svenskar litar på svenska mediers rapportering om klimatförändringarna och att 44 procent anser det vara svårt att avgöra vad som är sant och inte i frågan.

Inte heller finns det någon större tilltro till politiska lösningar. Bara 15 procent av de svarande tror att världen kommer att klara 1,5-gradersmålet till 2050.

"Sammantaget känner vi stor oro över att forskare, statsmakterna och medierna inte nått ut till befolkningen på ett trovärdigt och engagerande sätt", skriver flera forskare och miljöorganisationer på DN Debatt med anledning av Demoskops undersökning.

De efterlyser flera åtgärder. Det handlar bland annat om att fram en folkbildningsstrategi som ska engagera befolkningen i klimat­omställningen och att införa krav på att arbetsgivare "som en del i sitt personalarbete inbegriper information om och engagemang för klimat och hållbarhet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.