A-
A+

Många vill lämna Boko Haram efter ledares död

Terrorgruppen Boko Harams tidigare ledare Abubakar Shekau i skärmdump från nätverkets egna material från 2014. Arkivbild.
Terrorgruppen Boko Harams tidigare ledare Abubakar Shekau i skärmdump från nätverkets egna material från 2014. Arkivbild.
NigeriaTT-AFP

Terrorgruppen Boko Haram i Nigeria uppges tappa anhängare sedan ledaren Abubakar Shekau dödats i strider tidigare i år.

Enligt nigerianska myndigheter har ett tusental personer bett armén om förlåtelse och söker hjälp för att lämna terrorrörelsen.

Annons

Annons

Filmklipp från Nigerias armé har skapat debatt under veckan. Tiotals personer som uppges ha varit medlemmar av terrorgruppen Boko Haram visas i filmklippen stå på rad med färgglada skyltar i händerna. "Nigerianer, snälla förlåt oss" och "fred är den enda vägen" är några av budskapen på skyltarna.

Flera av avhopparna uppges vara bönder som tvingats till terrorhandlingar eller barn som rekryterats till gruppen med tvång

Ska rehabiliteras

De många avhoppen ska enligt militären ha skett efter en framgångsrik kampanj för att få slut på stridigheterna som präglat landet efter tolv års konflikt med Boko Haram och Iswap (IS i Västafrika).

Som en del av kampanjen erbjuds de som gjort avbön och lämnat nätverket rehabilitering i ett program. Rehabiliteringen har i sin tur kritiserats häftigt för att vara allt för förlåtande mot terrorister.

Annons

Annons

Lämnar efter förluster

Säkerhetsanalytiker hävdar att avhoppen, vars omfattning inte kunnat bekräftas men som enligt armén uppgår till tusentals, snarare beror på att Boko Haram förlorat flera strider mot Iswap de senaste månaderna. Många ska ha valt att lämna gruppen sedan ledaren Abubakar Shekau dödats i samband med strider med Iswap tidigare i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!