A-
A+

Mängder av andningsapparater måste lagas

Philips andningshjälp vid sömnapné har återkallats. Återkallandet gäller även företagets hemrespiratorer. Arkivbild.
Philips andningshjälp vid sömnapné har återkallats. Återkallandet gäller även företagets hemrespiratorer. Arkivbild.
MedicinTT

Tiotusentals andningsapparater i landet måste lagas eller bytas ut, sedan det visat sig att de riskerar att läcka skumplast.

Annons

Annons

Jag har aldrig varit med om ett återkallande av så stor omfattning. Nu gäller det att vi informerar våra patienter utan att det leder till obefogad oro, säger Ludger Grote, adjungerad professor i lungmedicin vid Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.

De aktuella andningsapparaterna, c-papmaskiner som används vid sömnapné och hemventilatorer som används vid andningssvikt, är tillverkade av Philips. Det uppskattas att antalet berörda svenska patienter ligger på mellan 30 000 och 60 000. Men globalt rör det sig om miljontals produkter.

Problemet är att Philips fått klagomål om svarta partiklar i bland annat slangar i de aktuella apparaterna. Partiklarna kommer från skumplast och kan leda till allvarliga skador om de andas in eller sväljs. Skumplasten kan också avge kemikalier.

Den information som vi har fått från Philips om riskerna är mycket oklar och allvarliga biverkningar verkar i vart fall vara mycket sällsynta. I svensk sjukvård har vi aldrig hört talas om dessa problem. Inte heller har det kommit in några rapporter om det till Läkemedelsverket. Det kan också vara mycket svårt att få fram ersättningsutrustning. Därför poängterar vi att fortsatt behandling ofta är det bästa alternativet, säger Ludger Grote.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!