A-
A+

Mängder av danskar kan ha amputerats i onödan

'Jag är otroligt ledsen', säger sjukhusets vice vd. Arkivbild.
"Jag är otroligt ledsen", säger sjukhusets vice vd. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Mängder av danskar kan ha blivit av med sina ben helt i onödan.

Det kan handla om så många som 90 patienter om året som blivit av med kroppsdelar när de inte fått tillräcklig vård i tid vid ett jylländskt sjukhus.

Annons

Annons

Det handlar om amputationer av ben – vid höft, lår knä eller underben – som har genomförts vid Århus universitetssjukhus utan att det nödvändigtvis har behövts.

En extern utredning av verksamheten visar att patienter med åderförkalkning eller svåra bråck inte får eller inte har fått förebyggande behandling i tid, rapporterar danska medier när region Midtjylland har tillkännagivit vad utredningen kommit fram till.

Rikspolitiker reagerar

Sjukhusets högste chef Ole Thomsen säger sig vara otroligt ledsen och beklaga det som har skett.

Upp emot 90 patienter om året har genomgått en amputation som skulle kunna ha undvikits, säger han till Danmarks Radio.

Trots att regionen bedömer att merparten av amputationerna troligen skett av goda skäl, arbetar de nu med att förstärka sjukhusavdelningen i fråga.

Danmarks vårdminister Magnus Heunicke (S) kräver att regionen redogör för hur det kunde bli så här. Den styrs av hans partikamrater.

"Det är helt oacceptabelt om det har genomförts amputationer till följd av utebliven eller för sen behandling", skriver han i en kommentar till Ritzau.

Det är kort och gott en skandal, säger oppositionella Venstres vårdpolitiska talesperson Sophie Løhde, som kommer att kräva vårdministern på svar.

Annons

Annons

"Ska bara inte ske"

Det är en helt förfärlig situation för patienter, där man har blivit av med sin rörlighet på grund av väntetider i vården. Det ska bara inte kunna ske, säger Morten Freil, som leder Danmarks största patientförening.

Patienterna kan ansöka om ersättning. Region Midtjylland håller på att kontakta patienter som har amputerats under det senaste året för att berätta var de kan vända sig med eventuella klagomål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.