A-
A+

Mångsidiga Rubensson kan rycka in: "Redo"

Elin Rubensson kan komma att starta som högerback.
Elin Rubensson kan komma att starta som högerback.
FotbollTT

Hon säger att hon kan spela allt utom målvakt.

Efter de svenska coronafallen kan mångsidiga Elin Rubensson bli ännu viktigare – och i fredagens EM-kvart är hon aktuell från start som högerback.

När man hamnar i sådana här lägen kan det bli viktigt att ha spelare som kan spela på många olika positioner, säger 29-åringen.

Annons

Annons

Elin Rubensson har en vana av att kunna spela lite överallt på en fotbollsplan. Hon är kanske mest profilerad som central mittfältare men har även en historia som ytterback i både klubb- och landslag.

När hon i september förra året var tillbaka i landslaget efter två års frånvaro togs hon ut som högerback, och i OS-finalen 2016 startade hon som vänsterback.

Lägg till att hon i F19-EM för tio år sedan vann hela turneringens skytteliga som forward och man förstår att det är en spelare som kan spela lite var som helst.

Jag är väldigt glad för det faktiskt. Jag har fått väldigt mycket erfarenhet och det har varit bra för min utveckling att få vara på olika positioner. Jag har lärt mig väldigt mycket av det, säger Rubensson.

"Väldigt trygg"

I 5–0-segern mot Portugal i gruppspelet byttes Rubensson in centralt på mittfältet. Men i kvartsfinalen mot Belgien på fredag är det som högerback hon främst är aktuell.

Ordinarie startspelaren Hanna Glas har testat positivt för covid-19. Det har även Emma Kullberg, en potentiell ersättare till Glas.

Det öppnar dörren för Rubensson i den svenska fyrbackslinjen.

Jag har spelat många landskamper och mästerskap som ytterback, och även hemma i Häcken förra året. Det är en position jag är väldigt trygg i. Skulle det bli aktuellt är jag redo för det, säger hon.

Under onsdagens träning syntes Rubensson rotera med Amanda Ilestedt som högerback under spelövningarna.

Tanken var att jag skulle träna där i dag i fall det blir så. Men jag har inte tränat någonting på det tidigare under lägret. Det är klart att det är skönt att ha någon träning i ryggmärgen innan det blir aktuellt.

Annons

Annons

Ställer om mentalt

Förutom covidsmittade Hanna Glas och Emma Kullberg saknades även Hanna Bennison, Jennifer Falk och Jonna Andersson på onsdagens träning.

TT: Eftersom du kan spela på så många positioner och fem spelare just nu är borta, tycker du att din mångsidighet blir ännu viktigare då?

- Det är klart. När man hamnar i sådana här lägen kan det bli viktigt att man har spelare som kan spela på många positioner, och det är jag ganska van vid. Jag är bra på att ställa om mentalt och anpassa mig till där jag hamnar, säger Rubensson.

En annan lösning för förbundskapten Peter Gerhardsson kan vara att spela med en 3–4–3-uppställning, som i premiären mot Nederländerna. Om så blir fallet säger Elin Rubensson att hon är trygg i rollen som wingback till höger.

Det är även Johanna Rytting Kaneryd.

Absolut så är jag bekväm där. Jag har spelat där i klubb- och landslag så det hade inte varit några konstigheter. I sådana fall kommer jag vara taggad och vilja göra det ännu bättre än när jag kom in mot Nederländerna, säger Rytting Kaneryd.

Falk och Bennison var tillbaka på torsdagens träning medan Andersson återigen inte var med på grund av milda sjukdomssymtom.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig födelseort för Elin Rubensson i faktarutan. Rätt ska vara Marieholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.