A-
A+

Manzoor skriver om avhoppet från DN

I sin nya bok skriver vetenskapsjournalisten Amina Manzoor om varför hon slutade på Dagens Nyheter. Pressbild.
I sin nya bok skriver vetenskapsjournalisten Amina Manzoor om varför hon slutade på Dagens Nyheter. Pressbild.
MedierTT

I sin nya bok ”Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19” har Amina Manzoor, tidigare vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter, samlat kunskap kring ämnet. Men hon berättar också om varför hon valde att sluta på tidningen.

Annons

Annons

Mitt under brinnande pandemi sade Amina Manzoor upp sig. I boken motiverar hon bland annat beslutet med att hon tyckte sig jobba i motvind. Den linje som tidningens chefredaktör Peter Wolodarski drev, med kritik mot Folkhälsomyndigheten, stred ofta mot de vetenskapligt underbyggda artiklar hon själv skrev, uppger Svenska Dagbladet, som har intervjuat Manzoor.

Hatmejlen strömmande in till Manzoor som även internt kände sig påpassad. Hon fick inte delta i Sveriges Radios "Medierna" och blev uppmanad att inte diskutera mediernas roll under pandemin även i andra sammanhang. Den dåvarande redaktionschefen Caspar Opitz, numera Medieombudsman, håller dock inte med om beskrivningen.

”Det pågick ett infekterat skyttegravskrig om den svenska strategin och jag avrådde därför Amina från att vara med i medier där hon riskerade att dras in i det kriget. Tanken var att hon skulle slippa boxas och istället ägna sig åt det hon är bäst i Sverige på: att skriva evidensbaserat om corona” skriver han i ett mejl till SvD.

Peter Wolodarski säger till Dagens Nyheter, apropå Manzoors bok, att tidningen "ska vara ett brett torg för många olika perspektiv och uppfattningar".

Vi har publicerat åtskilliga artiklar som går på tvärs med de åsikter jag framfört i söndagskrönikan. Det är precis som det ska vara, i denna fråga och även i andra frågor. DN har inte varit och ska inte vara en monolit där en uppfattning får föras fram, säger Wolodarski.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!